Сјетва на прагу, а подстицаји касне

Представници Асоцијације пољопривредних удружења Семберије – АПУС упутили су данас апел Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да у што краћем року исплати подстицаје за 2015. годину, истакавши да је прољећна сјетва на прагу, а подстицаји увелико касне. Предсједник АПУС-а а Младен Савић рекао је данас на конференцији за новинаре је да је до сада […]

петак, фебруар 19, 2016 / 00:38

Представници Асоцијације пољопривредних удружења Семберије – АПУС упутили су данас апел Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да у што краћем року исплати подстицаје за 2015. годину, истакавши да је прољећна сјетва на прагу, а подстицаји увелико касне.

Предсједник АПУС-а а Младен Савић рекао је данас на конференцији за новинаре је да је до сада пољопривредницима у РС исплаћено свега 30 милиона КМ, од укупно 60 милиона КМ намијењених аграрном сектору у 2016. години.

„Рјешења о подстицајима смо добили, али са њима не можемо узети репроматеријал у пољопривредним апотекама. Ми подстицаје не добијамо на лијепе очи, већ због тога што смо одређена властита средства инвестирали у прошлогодишњу производњу хране. Не користимо ми тај новца за годишње одморе и излете, већ за нову сјетву“, изјавио је Савић, нагласивши да би ресорно министарство у року од три мјесеца требало да обради захтјеве пољопривредника и да им исплати подстицаје, а не да на наплату чекају по шест мјесеци или годину и дуже.

Пољопривредни произвођачи и фармери из Семберије осврнули су се и на малверзације око извоза меса у Турску, истакавши да одговорност за бројне пропусте лежи и на Министарству економских послова БиХ, министру Мирку Шаровићу и његовим помоћницима.

Душко Бањичић, млади фармер из Црњелова рекао је да у тову тренутно има 60 јунади, али да нико не прича о откупу.

„У прошлој години откупна цијена по килограму живе ваге била је 4,5 КМ, а сада је испод четири марке. Са тренутном цијеном нас као произвођача меса нема нигдје. Цијену су оборили увозници, месопрерађивачи и они који су овозили јунад из Пољске и других земаља“ рекао је Бањичић.

Фармер Раденко Ћурчић, који производи млијеко, месо и житарице, каже да је у протеклих годину дана преполовио производњу хране, меса и млијека на свом имању.

„Неко у овој држави очигледно не обавља добро свој посао. Нелогично је да се извоз меса у Турску за годину дана повећа за пет пута. Уколико смо у 2014. години извезли месо у вриједности 14 милиона КМ, а у 2015. години 97 милиона КМ, онда се неко мора запитати како је то могуће, јер за тов бика или јунета треба од 12 до 15 мјесеци“, каже Ћурчић.

Пољопривредник из Црњелова Ненад Николић упозорио је да ће се пољопривредници из РС поново наћи у тешком положају и да неће моћи пласирати своје производе на тржиште ЕУ након увођења царина на извоз пољопривредних производа у ЕУ.

„С обзиром на то да је ЕУ одредила квоте за производе у којима не можемо бити конкурентни са њима, као што је жива стока, млијеко и млијечни производи, пилетина, сиреви и друго, наш захтјев је да бесцаринске квоте буду проширене и за воће и поврће, гдје можемо бити конкурентни и гдје смо прошле године извезли производа у вриједности 54 милиона КМ на тржиште ЕУ“, каже Николић.

С друге стране, пољопривредници кажу да ће инсистирање на традиционалном начину трговине са Хрватском довести до краха домаће пољопривреде, јер Хрватска има пуно боље подстицаје у односу на босанскохерцеговачке пољопривредне произвођаче.0 КОМЕНТАРА

 1. На ове теме се нико не качи ,а иначе је пољипривреда згодна тема за демагогију.
  Министар пољопривреде РС је опет(по кознакоји пут) у оставци,а произвиђачу хране гледају у небо и са зебњом чексју прољеће.
  Кукају сточари ,кукају мљекари.воћару нису никад били у незавиднијем положају.Већуна воћара није продала лањски род а самим тим ни подмирила дугове за репроматеријал а нова производна година је већ фактички почела.
  Цијена поткизарског воћа је мизерна и нелогично ниска па се све већи број домаћина одлучује на задњи корак ,крчење воћњака
  Највећи парадокс је у томе што је држава у виду (с)потицајних средстава уложула доста новца из буџета за подизање тих тзв.вишегодишеих засада.
  За све то вријеме цвјета извоз воћа из Пољске ,које се овдје препакује и шаље у Русију Баш као месо за Турску. Пољопривреда производња у Пољској цвјета као никад што год птоизведу не морају бринути ни за амбалажу,Босанци пакују препакују као своје рођено
  И сви хвале то министрство вањске тргивине и министра што би рекли неки „плахо нам било“

Оставите одговор