Систематизацијом и реорганизацијом до уштеда у Жељезницама РС

Реорганизацијом пословања и систематизацијом радних мјеста у предузећу "Жељезнице Републике Српске" биће смањен број сектора и руководећих људи у њима како би се редуковали особље и дијелови предузећа који праве трошак, изјавио је генерални директор овог предузећа Драгана Савановић. Он је рекао да би у оквиру реорганизације пословања до краја године требало да буду формирана […]

субота, август 27, 2011 / 09:13

Реорганизацијом пословања и систематизацијом радних мјеста у предузећу "Жељезнице Републике Српске" биће смањен број сектора и руководећих људи у њима како би се редуковали особље и дијелови предузећа који праве трошак, изјавио је генерални директор овог предузећа Драгана Савановић.

Он је рекао да би у оквиру реорганизације пословања до краја године требало да буду формирана нова предузећа чији ће власник и оснивач бити "Жељезнице", а која би пословала самостално.

"У њима би требало да буде ангажован дио садашњих радника који су вишак пошто обављају непроизводни посао. Број тих радника ће показати приједлог нове систематизације и организације предузећа која би ускоро требало да буде усвојена", истакао је Савановић за "Глас Српске".

Он је додао да ће се предложити и мјере које радници путем синдиката треба да прихвате, а ради се о смањењу обавеза предузећа по основу топлог оброка, дежурстава и неких додатака на услове рада као што је за возопратно особље и машиновође за додатни километар који тренутно постоји у Правилнику о платама.

"То ће морати добрим дијелом да се редукује како бисмо смањили трошак за око милион марака мјесечно", прецизирао је Савановић.

Према његовим ријечима, у протекле двије године у одржавању шинских возила готово да и није постојао трошак, тако да се ту не рачунају велике уштеде, које могу да се направе правилнијим и бољим коришћењем радне снаге и материјално-техничких средстава у смислу искоришћења вагона и локомотива.Оставите одговор