Сирија не мирује – нове жртве!

Једанаест особа је убијено данас у сиријском граду Хами у сукобима демонстраната и снага реда, док је истовремено око 250 тенкова ушло у Растан, саопштила је Канцеларија за заштиту људских права са седиштем у Никозији, а преносе агенције. „Пет цивила и шест војника и припадника снага реда убијени су данас у селу Кафар Зита, у […]

петак, септембар 30, 2011 / 22:04

Једанаест особа је убијено данас у сиријском граду Хами у сукобима демонстраната и снага реда, док је истовремено око 250 тенкова ушло у Растан, саопштила је Канцеларија за заштиту људских права са седиштем у Никозији, а преносе агенције.

„Пет цивила и шест војника и припадника снага реда убијени су данас у селу Кафар Зита, у региону Хаме, у сукобима полиције с једне стране и дезертера с друге”, наводи се у саопштењу те канцеларије која се позива на податке својих активиста са лица мјеста.

Истовремено, „оружане снаге ушле су у град Растан (на југу) уз подршку око 250 тенкова и блиндираних возила”. У том граду који се налази између Хаме и Хомса, већ четири дана се води прави рат између војске и дезертера, додаје се у саопштењу.

У Растану, из којег је сиријска војска регрутовала велики број сунита, до сада је забиљежен велики број дезертера.

Неименовани сиријски борац за људска права је процјенио да се око 2.000 дезертера бори у Растану и сусједном Талбисеху, као и у сјеверној провинцији Идлиб.

На хиљаде Сиријаца данас је у Хомсу демонстрирало под слоганом „Побједа нашој Сирији и нашем Јемену”. Током тих протеста снаге реда убиле су једног демонстранта, покушавајући да разбију демонстрације.

Према подацима УН, од средине марта око 2.700 људи је погинуло у гушењу устанка у Сирији.Оставите одговор