Синдикат медија и графичара: Новинарима овдје је горе него игдје

Синдикат медија и графичара Републике Српске (РС) указао је, поводом Свјетског дана слободе медија – 3. маја, да су новинари у Српској данас најразједињенија и најнеорганизованија професија, те да су најмање плаћени у региону. У честитки поводом Свјетског данас слободе медија наводи се да велики број новинара у Српској данас ради на црно, нарочито у […]

понедељак, мај 2, 2011 / 15:52

Синдикат медија и графичара Републике Српске (РС) указао је, поводом Свјетског дана слободе медија – 3. маја, да су новинари у Српској данас најразједињенија и најнеорганизованија професија, те да су најмање плаћени у региону.

У честитки поводом Свјетског данас слободе медија наводи се да велики број новинара у Српској данас ради на црно, нарочито у приватним медијима, у понижавајућим условима рада и просјечном платом од 700 КМ, без перспективе да свој радно-правни статус ријеше у складу са законима РС.

У Српској данас дјелује више од 90 штампаних и електронских медија, а међународни стандарди дозвољавају највише 25 медија на 1,4 милиона грађана, колико броји РС, тако да један медиј покрива 60 000 корисника, како би био финансијски самоодржив, наводи се у честитки.

Из Синдиката истичу да се у већини приватних медија не поштује Закон о раду, Закон о доприносима и Закон о заштити на раду, те колективни уговори РС, чиме многи послодавци драстично крше радничка и синдикална права новинара, што их чини једном од најугроженијих професија у овом друштву.

"Нема слободе новинара, која је релативна, без потпуне легализације њиховог економско-социјалног статуса према важећим законима РС, а које већина послодаваца годинама крши без икакве одговорности", наводи се у саопштењу.

Синдикат наглашава да су новинари покретачка критичка снага сваког друштва, без које нема демократизације и европеизације земаља у транзицији у које спада и Српска.Оставите одговор