Симулирана Тузланска капија: За злочин није крива граната са Озрена

Вјештаци из иностранства оповргли званичну верзију трагедије на Тргу Капија 1995. Сутра се у Вишем суду одлучује да ли ће Београд признати сарајевску пресуду генералу. Вјештачили експерти из Француске, Чешке и Израела. Масакр на тузланском Тргу Капија 25. маја 1995. године када је убијена 71 особа, а 240 рањено, није изазван експлозијом пројектила испаљеног из […]

четвртак, фебруар 25, 2016 / 09:59

Вјештаци из иностранства оповргли званичну верзију трагедије на Тргу Капија 1995. Сутра се у Вишем суду одлучује да ли ће Београд признати сарајевску пресуду генералу. Вјештачили експерти из Француске, Чешке и Израела.

Масакр на тузланском Тргу Капија 25. маја 1995. године када је убијена 71 особа, а 240 рањено, није изазван експлозијом пројектила испаљеног из топа са српских положаја на Озрену!

Ово је закључак петорице балистичких судских вјештака из Чешке, Израела и Француске који су прошле и ове године радили одвојена вјештачења експлозије на Тргу. Тиме се баца ново свјетло на ову трагедију, која по свему подсјећа на сценарио који је сервиран у случају “Маркале”.

Та сазнања још више добијају у тежини, јер ће се сутра пред Вишим судом у Београду наћи захтјевница Министарства правде БиХ, којом се тражи да се призна пресуда из Сарајева. По њој је генерал Новак Ђукић, осуђен на 20 година робије, јер је као командант Тактичке групе “Озрен” тад наводно наредио гранатирање Тузле.

Како “Новости” сазнају, страни вештаци су се сложили да је немогуће да граната калибра 130 милиметара, која је наводно долетјела са српске стране и са 27 километара удаљености из рејона Пањика, падне под углом, како вјештак тужилаштва у Сарајеву Берко Зечевић тврди, и уз то убије десетине људи, а још 240 рани, а да при томе изазове само мања оштећења на околним зградама и аутомобилима.

Вјештачење у Сарајеву пуно мањкавости

Правоснажна пресуда генералу Ђукићу заснива се на вјештачењу Берка Зечевића, а за које су и српски и страни вјештаци установили да је пуно мањкавости и нелогичности. Израелски балистичар Жозеф Шарон чак каже да је Зечевићево вјештачење засновано на лажним, недоказаним и непровереним подацима.

Сви ови експерти за балистику Француз Пјер Лоран, Израелац Шарон и Чеси Јан Коменда, Лудек Једличка и Роман Витек изводили су експерименте на војном полигону у Никинцима, где је направљена идентична реплика трга Капија из Тузле. Сазидане су зграде, постављени аутомобили и лутке тачно на мјестима и на удаљености како је то на основу снимака, фотографија и свједочења присутних утврђено у званичној истрази.

Вјештачења су показала да велики број жртава није могућ од једне експлозије средњег пројектила. Мноштво је врло упадљивих разлика експеримента у Никинцима и онога што се десило у Тузли. Тако је лутка, која је представљала особу, која је баш у тренутку наводне експлозије гранате, стајала на хауби “голфа”, бачена увис и изрешетана великим бројем гелера. Она, према налазу вјештака, не би имала никакве шансе да преживи. У стварности тај младић је, ипак, није погинуо.

– На 13 жртава у Тузли погоци по тијелима примљени су из више смијерова, што значи да није била само једна експлозија – указују налаз вјештака Универзитета одбране из Републике Чешке, који је одобрило чешко Министарство одбране.

– Поједине ране на жртвама су екстремно разарајуће, што је немогуће од гелера пројектила. Поготово је тешко објаснити такве ране код удаљених жртава. Број погодака гелерима у тијелима жртава је девет пута већи од теоретског броја могућих погодака, с обзиром на то колико килограма експлозива носи пројектил од 130 милиметара.

Ово су, како тврде вјештаци, путокази који воде ка чињеници да је други, снажнији тип муниције или импровизоване експлозивне направе, или чак неколико мањих пуњења експлодирало на тргу Капија. Коришћење нестандардног експлозива потврђују и ране на три жртве, који су претрпјеле потпуно разарање читавог тијела, слично као бомбаши-самоубице.

Једна од нелогичности је и то што је у Тузли двоје људи страдало док су стајали иза аутомобила, који се, према свим параметрима, морао понашати као штит, пошто је наводна експлозија била испред.

– Нереално је да на скученом тргу Капија буде између 1.000 и 1.500 људи – наводе вјештаци.

– У случају прихватања тог податка, људи који су били ближе експлозији дјеловали би као штитови и то би искључило убијање оних на већим даљинама. Осам људи је убијено на даљини већој од 20 метара од мјеста експлозије, што је изван домета пројектила калибра 130 мм.

Сумирајући резултате анализе балистичари Коменда, Једличка и Витек наводе да од укупно 71 убијених, само код њих 26 нису примјећене – нелогичности.

Вештаци указују и да је штета на “голфу” поред којег је експлодирала права граната много већа него штета на “голфу” у Тузли. Такође, од стварне гранате возило је одгурано скроз до зида зграде, док је у Тузли незнатно помјерено уназад.

Приликом експлозије 1995. стакло излога у бутику “НИК” је поломљено и лутке су остале на својим местима, док је на теренским тестовима продавница тешко оштећена, а лутке разнесене.

ЂУКИЋ НА ЛИЈЕЧЕНјУ У БЕОГРАДУ

Генерал Новак Ђукић од јуна 2014. се налази у Београду на лијечењу. Он има озбиљне кардиолошке и неуролошке здравствене проблеме. Ђукић је иначе рођен у околини Бањалуке. Војну академију је завршио у Београду, и био је начелник Генералштаба Војске Републике Српске. По хапшењу 2007. неколико година је провео у затвору у Фочи, одакле је изашао средином фебруара 2014. након што је Уставни суд БиХ укинуо прву пресуду, којом је осуђен на 25 година затвора.

АДВОКАТ: ТРАЖИЋЕМО СПИСЕ ИЗ САРАЈЕВА

Бранилац Новака Ђукића, адвокат Милорад Константиновић, каже да ће одбрана указати на бројне повреде права на правично суђење које су генералу Ђукићу учињене од стране суда.

– Иако је према одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима суд у Србији везан за чињенични опис кривичног дијела, он је ипак дужан да испита да ли су у конкретном случају биле испуњене претпоставке правичног суђења. Ако се утврди да пресуда, чије се признање тражи, није донесена у правичном поступку, суд је дужан да замолницу одбије. Одбрана ће инсистирати да прије доношења коначне одлуке Вијеће Одјељења за ратне злочине у Београду прибави комплетне списе предмета суда у БиХ, јер је то једини начин да се упозна са стварним стање и утврди како је генералу Ђукићу суђено.0 КОМЕНТАРА

  1. ЂУКИЋ НА ЛИЈЕЧЕНјУ У БЕОГРАДУ

    Поправите ову грешку.Срамотна је.

    Што се тиче експертизе,не знају господа из Чешке,Француске и Израела,да ми Срби имамо и минибацаче 80 мм са нуклеарним пуњењем(Маркале),али и хаубице,које су у ствари ,интерконтиненталне ракете с навођењем.Та убојита зрна,појачана уранијумом,и софистицираном српском камером(ЕИ Ниш),тачно знају пут од Озрена до Тузле.Наша танад није обична.Она тежи неколико стотина килограма,тако да је могуће да минибацач убије 68 људи а рани 144,односно 37 и 90,на Маркалама.Када то може да уради,моћни српски минобацач,како онда једна хаубица(у ствари балистички пројектил) да не убије 71 особу а 240 рани.

Оставите одговор