Симић: Нова фаза рата – Америка први пут рекла Кијеву да им је дужан 10 милијарди

Од љета 2022. године, јасно је да се у степама руске низије води рат на исцрпљивање. Америчка војна помоћ ће га по мом мишљењу само продужити, неће утицати на ток рата на начин да ће ОСУ икада успјети да конвенционалним наоружањем поразе Руску Армију, каже наш Дани(ј)ел Симић.

среда, април 24, 2024 / 19:19

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је одлуку којом се одобрава 61 милијарда долара помоћи Украјини. Реално говорећи 61 милијарда долара је огроман новац, без обзира што ће већина остати код куће. Амерички оружнички трустови задовољно трљају руке. Истовремено у Украјини огроман број Словена, Украјинаца и Руса, изгубиће живот.

Према писању западне штампе, 23 милијарде ће бити усмјерене на попуњавање америчких залиха испражњених због помоћи Украјини. То ће рећи да од тог новца ни метак неће доћи до ОСУ.

14 милијарди је вриједност опреме, оружја и муниције која стиже у Украјину, док је 10 милијарди одређено као повратни зајам.

Овај посљедњи податак, говори да смо званично ушли у другу фазу рата, бар што се тиче спонзорства Запада. Моје је дубоко увјерење, да су сви споразуми превара за Русију и профит за Запад. На првом мјесту ту је Зернавоја здјелка, односно српски речено Житни договор о несметаном извозу житарица из Украјине, под оправдањем да се то ради да би се избјегла глад у сиромашним земљама Африке и Азије.

У стварности, тим бродовима су отпремане велике количине пољопривредних производа у развијене земље Запада, како би се бар дијелом намириле за новчану и војну помоћ коју су пружили тренутном режиму Кијеву, како би што дуже водио рат против Русије.

То је властима Зеленског купило вријеме и на концу Руси сада имају проблем да нити контролишу Змијско острво, нити су у потпуности у стању извести блокаду црноморских лука, што су раније били у стању. Ствар са поморским дроновима, који се такође први пут сада користе у ратовању, али и појава крстарећих ракета типа Сторм Шедоу, сада је Црноморску флоту довело у веома незгодну ситуацију, да више личи на листу за одстрел, него ону војску која је блокирала Азовско и Црно море на почетку рата.

У сваком случају ово је лоша вијест за Русију, али прве поставке наоружања, у најоптимистичнијим роковима, могу се десити тек крајем наредне седмице. Западни медији већ дижу притисак како то може бити прекасно, јер Русија спрема како они кажу "прољећну офанзиву на Харков". Поведите рачуна да се не зове "руска контраофанзива", без обзира што хронолошки долази послије украјинске офанзиве.

Од свих тих чланака и анализа, односно спиновања и пропагандисања, издвојио британски таблоид Сан. Они су објавили карту, коју би сигурно на ратном вијећу имао Зеленски. Али у вријеме када је био комичар.

На тој карти, не само да се Азовско море назива Sea of Avoz, Маријупољ се зове Мерипол, већ су нацртали и тенк на

И раније сам за српску јавност исправљао британске карте, али то је било у случају ББЦ, када сам утврдио да објављују лажне карте о линији фронта, просто јер је мјесто Бугас било уцртано као посјед ОСУ, док сам ја седмицу или двије раније већ извјештавао са тог правца, односно боравио у Бугасу.

Ипак ово што је допустио себи Сан, најбоље говори колико су стручни и они који причају у српским медијима по њиховим инструкцијама. Све то некако подсјећа на онај састанак Сергеја Лаврова и британске министарке иностраних послова 2022. године, када је она помијешала у незнању Ростов на Дону са Доњецком и Лугањском, рекавши да ће Ростовска област што се тиче Велике Британије, заувијек бити Украјина.

Русији би заиста било паметно да покрене једну велику офанзиву у овом тренутку, али да ли ће се то десити, не можемо вјеровати на ријеч западним обавјештајним службама и њиховим спинерима.

Уколико је изјава Сергеја Шојгуа да је за прва три мјесеца 2024. у редове Руске Армије ступило преко 100.000 нових регрута по уговору, то је врло лоша вијест за Украјину, гдје је више стотина мушкараца данас у Варшави блокирало пункт конзуларног одјељења, јер су у Кијеву донијели закон да они мушкарци који су ван граница украјине више неће моћи добити пасош, што ће сљедствено довести до њихове депортације у Украјину.

А након тога њихова испорука у облику топовског меса за фронт.

Што се руског напада тиче, може се ствар посматрати тако да кажемо како је руска контраофанзива започела већ давно, заузимањем Авдејевке.

Без обзира што је команда из Кијева пребацила на трошни и сасвим растурени Авдејевски правац појачање, снаге до седам бригада, Руси постојано и прилично брзо за услове прошле, 2023. године, помијерају фронт на запад.

Мјесто Семјоновка је тако досегнуто 15. априла, док смо јуче имали снимке са постављањем руске заставе у центру мјеста Очеретино. Услиједила је једна оперативна пауза, али данас Оружане снаге Русије су окренуле ка Очеретинском водоканалу, друга група потискује украјинске снаге дубље у насеље, ближе индустријској зони и напуштеној циглани Алтком. Ту су, по већ традицији из Азовстаља, Азовмаша и фабрике Иљича из Маријупоља, ОСУ направиле утврђене позиције.

Губитак Очеретина, угрозиће мјеста Јевгеновка и Сокол. Руси главне логистичке базе ОСУ, Миргород и Селидово, немилосрдно бомбардују, што ће отежати и логистику и онако лоше снадбдјевеним украјинским војницима, закључио је наш Дани(ј)ел Симић гостујући у емисији Рат уживо Информер телевизије из Београда.Оставите одговор