Симић: Испоруке из Сјеверне Кореје у Русију, могу бити покриће за увоз кинеског оружја

Рат је у ваздуху и даље много динамичнији него на земљи. На земљи ипак долази до одређених помака, а углавном на руску страну, рекао је ратни репортер Дани(ј)ел Симић, коментаришући актуелна дешавања на ратишту у бившој совјетској републици Украјини.

уторак, јануар 23, 2024 / 12:41

Украјински беспилотници оштетили гасни терминал предузећа Новатек у мјесту Уст-Луга у Лењнградској области, недалеко од Санкт Петербурга, што је довело до прекида рада овог завода. Гађан је и Смољенск и Тула, али без озбиљнијх посљедица и људских жртава. У Белгороду је једна особа повријеђена.

На Свјатовском правцу јединице Руске Армије заузеле су у потпуности мјесто Крахмаљноје, затим се може примјетити напредовање по траси М-26 према Купјанску. Утврдили су се на прилазима мјесту Кисловка. На Бахмутском правцу, Руси су се утврдили у мјесту Богдановка, док су линије ОСУ на прилазима мјесту са запада. Такође Руси напредују и у дубину мјеста Авдејевка, зашта је кључно било то што је заузето мјесто за одмор и рекреацију Царска охота (Царски лов), које је претворено у тврђаву и које украјинске снаге држе од 2014. године и војног пуча у Кијеву против регуларних власти.

Ваздушни удари ВКС РФ погодили су градове Кијев, Дњепропетровск, Павловград, Миргород, Харков. У питању су и даље углавном удари по објектима намјенске индустрије, уопште војним објектима или објектима који се користе или се могу кориситити у војне сврхе. Руси за нападе по Белгороду и масакр у Доњецку не врше одмазду по цивилним циљевима. Оштећења објеката су углавном од ракета ПВО система који су промашили циљ или одломака, односно крхотина успјешно пресретнутих руских пројектила.

Харков је и данас занимљив због напада на хотел у којем је боравио велики број плаћеника из Француске, односно због вијести да је један од грађана Украјине на интернету изјавио како је он лично видио да су хотели препуни војника, а посебно тај. Одмах је ухапшен и фотографије и снимци његовог хапшења су објављени, како би се послала другима који би покушали да демонстрирају слободу говора у ратним условима.

Такође у Харкову је један од удара потпуно уништио зграду фитнес клуба Волна, а украјински извори нагађају да ли је у питању нека стара крстарећа ракета совјетске производње, која има велику бојеву главу, или су у питању балистичке ракете из Сјеверне Кореје.

О тим ракетама се огласио и Њујорк тајмс у чланку који управо ракете из С. Кореје проглашава за највећу опасност, али наводи и да је стигло милион артиљеријских зрна за стволну, како кажу Руси, односно цијевну артиљерију. Артиљерију која, дакле, за испаљења користи жељезне цијеви, нама познате као топови и хабице.

По подацима америчким, који су углавном пропагандне природе, те за циљ имају притисак на полтичаре у САД како би повећали помоћ Украјини која је сада у застоју, говоре о томе да су ОСУ раније наводно успјеле да униште велика складишта руске муниције и имају превагу у броју испаљења артиљеријских зрна, али да је тај однос сада 2:10 у корист Русије. Ондосно да управо због пошиљки из Сјеверне Кореје, а обуставе помоћи из САД, Украјина данас испаљује 2.000 граната, у односу на 10.000 колико испаљују Руси.

То су све, наравно, пропагандне игре, гдје се покушавају повезати два наратива о томе да је Сјеверна Кореја и Иран озбиљан проблем миру у свијету, односно њихови лидери и политика зло у људском облику, чиме се већ годинама трују порески обвезници на Западу, а посебно у САД.

Зна се да се Кремљ у потреби окренуо ка Ирану и Сјеверној Кореји, према којима се у прошлости није понашао баш савезнички у одређеним тренуцима, одобравајући неке од санкција према њима. Наишао је на резонанцију, из једног врло мотивишућег разлога – а то је заједнички непријатељ.

Иранци су Русима дотурили дронове, од којих је најпознатији Шахед 136, који се у Русији производи под именом Герањ-2, а планирају и његово унапређење са млазним мотором, те ће са садашњих око 300 км/ч, моћи да лети брзином 700 км/ч и испуњава не само своју сврху, него да се користи као лажни циљ, представљајући за радар циљ сличан далеко скупљој, крстарећој ракети.

Оно што је много битније за ове испоруке из правца Пјонгјанга, јесте што су сјевернокорејске власти Русији испоручиле ракетне системе типа Химарс, односно њихве аналоге, далекометних вишецјевних бацача ракета. Такође С. Кореја може послужити као хаб, преко којег Кина може дотурати оружје Русији, будући да су ти системи засновани на кинеској технологији, избјегавајући оптужбе за незаузимање неутралне позиције у овом рату, сумирао је Симић.Оставите одговор