Поточић пред амбулантом мјесецима вреба прву жртву

Већ пола године (не)надлежни не успијевају поправити цијеви испод бањолучког љечилишта за старо и младо. Вода тече, а зима је стеже.

понедељак, јануар 22, 2024 / 19:10

Пише: Стефан Мачкић

Не цуре само подаци у здравству Српске. У бањолучкој Новој Вароши, испред амбуланте породичне медицине и бебећег савјетовалишта, пацијенте већ мјесецима дочекује жуборење поточића што извире из напуклих цијеви. Створило се чак и језерце, али патке још за то нису чуле, па – мада мило звучи – још увијек изгледа самотно. Али има времена, јер урбаном се извору не назире крај.

Сазнали смо, наиме, у "Водоводу” да је проблем на унутрашњим цијевима, а из градског Одјељења за комуналне послове објашњавају у чему је заврзлама – "ријеч [је] о објекту који има више власника”, па је "Одсјек за управљање непокретном имовином града обавијестио […] све сувласнике о овом питању, те их је упутило да предају захтјев у ’Водовод’ како би ово било трајно ријешено.”

Биће да "Водовод” сам не може ништа док се сувласници не договоре, али зато свако врелашцу може да се диви, па су и "екипе предузећа ’Водовод’ више пута […] обилазили терен, а Град Бања Лука као један од сувласника наведеног објекта, опредијељен је да се у што каћем року изврше неопходни радови на санацији инсталација”, поручили су из Одјељења још почетком децембра.

Будући да амбуланту свакодневно походе болесни људи, вјерујемо да поточић, по коме они неизбјежно гацају, може помоћи у ширењу зараза, чак и без возила која га распљускују на све стране. Притом он тече баш пред улазом у савјетовалиште које посјећују родитељи са бебама. И зато, а и стога што се ближила зима од које би поточић могао вратоломно да поледи, са проблемом су почетком децембра упознате и надлежне инспекције, како градске, тако и републичке, но одговора још нема.

Док настављамо помно да пратимо трку – према нашим сазнањима полугодишњу – између процедуралне ревности и костоломног клокота, вама остављамо кратак снимак идиличне сцене здравственог сутона.Оставите одговор