Симић: Евровизија је политичка фарса, побједници нијесу ни представници Украјине

Овдје Евровизија није никаква вијест, нити се ко тиме бави. Оно што ја осјећам обавезу да нагласим, јесте да ови представници Украјине, који су побиједили на унапријед одлученом избору и намјештеном такмичењу, уопште нијесу представници Украјине, рекао је Дани(ј)ел Симић у јављању из Доњецка.

недеља, мај 15, 2022 / 08:16

-Алина Паш је била побједница и жирија и публике на избору за пјесму Евровизије у Украјини, али је послије тога отказала своје учешће на Евровизији, јер, како је рекла "не жели да учествује у тој прљавој причи", односно да буде дио "информативног рата и мржње", подсјећа Симић у гостовању у Јутарњем програму РТРС.

– Гријех који је Алина починила, био је да је 2015. године отишла на свадбу својих пријатеља на Крим, након што је Русија 2014. на основу резултата референдума присајединила полуострво које је искључено из њеног састава након Другог свјетског рата. То је учињено за вријеме владавине Никите Хрушчова, који је осим тога штоје био генерални секретар КПСССР, и сам био Украјинац. Иначе, Алина је због тог потеза стављена на листу украјинског сајта Миротворац, гдје се биљеже сви они који имају и најмање неслагање са војном хунтом у Кијеву. Тако да је и одлазак на свадбу један од тешких преступа, због који су вам седам година касније у стању одузети титулу коју сте изборили и код жирија, и код публике.

То је наравно, нешто чему је цијела "цивилизована" Европа аплаудирала синоћ.

Овогодишњи фолк-реп-денс представници Калуш, изабрани су и у Кијеву, и у Торину, чистом политичком инструкцијом и искрено се можемо запитати да ли смо и ми Срби у заблуди, обзиром да нам се са једне стране намеће максималистичка теза о мултиетничности, мултиконфесионалности, мултикултуралности и мултиблабла, док се у пракси из држава окружења, па и региона, сусрећемо са ригидним клерофашистичким уређењима која од нас захтијевају оно што сами не чине.

Нажалост, по резултатима преумљења које је постигао од Запада насиљем инсталиран и спонзорисан режим у Кијеву за осам година, питање је да ли је пут толеранције и прихватања разлика прави пут, уколико се ратује, виртуелно и стварно, са таквим агресивним идеологијама тешког шовинизма које нас окружују.

Ја сам јуче посјетио први пут откако сам дошао овдје, људе који су заслужни што и ја, као странац могу мирно спавати ноћу ево већ преко мјесец дана у Доњецку. И мени који сам тога свјестан, било је тешко прихватити да је линија фронта већ на неким мјестима шест километара од дијела Доњецка који можемо назвати центром.

Тешко да би тура коју сам јуче имао уз присуство свега још једног руског фоторепортера могла да се деси, да ја нијесам српски новинар. То је заиста нешто што ме ставља у предност у односу на друге редакције. И сви они, посебно обични борци, шаљу поздраве српском народу јер им очигледно доста значи то што се не може рећи да је читава Европа, као синоћ на Евровизији, искључиво непријатељски настројена према Русији.

Синоћ је пројектил пао и на Макијевку, сусједни град Доњецку са којим је спојен у урбану агломерацију, јер је ПВО оборила ракету са касетним пуњењем, чији дијелови су пали на насеље Собачка од чега је дошло до пожара.

Синоћ је била значајна ноћ и по томе што су први пут након два мјесеца одређена стамбена насеља Маријупоља добила струју. Слика са углова булевара Шевченка и Стројитеља, мијења утисак о Маријупољу који сам ја стекао и није слика на коју сам ја научио. А то је утисак хорор филма. Посебно ноћу. Додао је Симић јутрос за Фронтал.РС.Оставите одговор