Шешељ одбио да изнесе одбрану

Суђење у трећем поступку због непоштовања суда лидеру Српске радикалне странке (СРС) Војиславу Шешељу завршено је данас послије краће расправе пошто је оптужени одбио да изнесе своју одбрану тврдећи да су прекршена његова процесна права. Суђење је прекинуто 11. јуна одлуком претресног вијећа да би се оптуженом дала прилика да одлучи да ли ће износити […]

понедељак, јун 18, 2012 / 17:44

Суђење у трећем поступку због непоштовања суда лидеру Српске радикалне странке (СРС) Војиславу Шешељу завршено је данас послије краће расправе пошто је оптужени одбио да изнесе своју одбрану тврдећи да су прекршена његова процесна права.

Суђење је прекинуто 11. јуна одлуком претресног вијећа да би се оптуженом дала прилика да одлучи да ли ће износити своју одбрану, упркос судској одлуци да у судници буде само Шешељев правни савјетник Дејан Мировић, а не и Немања Шаровић, у својству руководиоца предмета.

Вијеће је оцијенило да је процес једноставан и да нема потребе да у њему ради и референт за предмет.

Шешељ је образложио да је Шаровић био руководилац предмета на главном суђењу и у два претходна суђења за непоштовање суда, али да секретаријат, сада неће да га региструје.

Шешељ је казао да се у "главном предмету изредало 15 тужилаца, а да он сједи сам, и да сада то неће, већ да хоће да дођу Мировић и Шаровић", указујући да за њих није тражио надокнаде за рад, већ само за путне трошкове.

Он је поручио да му је главни циљ да покаже да је суд нелегалан и да "нико частан и поштен не би пристао да се нађе у улози судије овог суда". Након петнаестоминутне расправе предсједавајући судија Штефан Трексел закључио је да је предмет окончан и Вијеће се повукло да донесе пресуду.

Трећи поступак против Шешеља за непоштовање суда је покренут због одбијања да са свог сајта уклони четири књиге чији је он аутор и шест повјерљивих поднесака у којима су објелодањене повјерљиве информације о заштићеним свједоцима. На првом суђењу за непоштовање суда Шешељ је правоснажно осуђен на 15 мјесеци затвора, а на другом првостепено на 18 мјесеци.

Иначе, расправа о Шешељевом предмету једина је која ће бити одржана ове недјеље у Трибуналу. Суђење по главној оптужници, која Шешеља терети за злочине над несрбима у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и у Војводини, завршено је у марту, а доношење пресуде се очекује у марту идуће године.Оставите одговор