Трагедија код Ћуприје: Дјевојка из Добоја међу погинулим кадетима

Кадети Војске Србије Милина Милетић (из Добоја) и Филип Милојевић (из Нове Тополе) погинули су у несрећи која се данас догодила на полигону "Пасуљанске ливаде" код Ћуприје у Србији, када је дошло до експлозије заостале гранате. Теже су повријеђени кадети Тања Милошевић и Стефан Милосављевић, док су лакше повреде задобили кадети Мирјана Величковић, Јелена Обрадовић, […]

понедељак, јун 18, 2012 / 17:45

Кадети Војске Србије Милина Милетић (из Добоја) и Филип Милојевић (из Нове Тополе) погинули су у несрећи која се данас догодила на полигону "Пасуљанске ливаде" код Ћуприје у Србији, када је дошло до експлозије заостале гранате.

Теже су повријеђени кадети Тања Милошевић и Стефан Милосављевић, док су лакше повреде задобили кадети Мирјана Величковић, Јелена Обрадовић, Слободан Петровић, Младен Милосављевић и Никола Гарабиљевић, саопштено је из Министраства одбране Србије.

Четворо повријеђених превезено је хеликоптером из опште болнице у Ћуприји на Војномедицинску академију у Београду, а њихово стање је стабилно и нису животно угрожени.

Министар одбране Србије Драган Шутановац, након обиласка повријеђених кадета на ВМА, изјавио је да се дуго није догодила оваква трагедија, те да ће истрага утврдити ко је одговоран и да ће они бити најстроже кажњени.

Шутановац је до завршетка истраге удаљио је са дужности све старјешине у ланцу командовања који су учествовали у припреми вјежбе "Дипломац 2012" на Пасуљанским ливадама.

Начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Миливоје Пајовић рекао је да је у питању вјероватно 5 до 7 официра и подофицира и истакао да ће бити кажњени сви за које се утврди да су начинили пропусте који су довели до трагичних посљедица.

Пајовић је рекао да се несрећа догодила када су кадети нашли заосталу гранату, иако у њиховој обуци није била коришћена бојева муниција. Пројектил који је експлодирао користи се у пјешадијским јединицама за пуњење аутоматског бацача граната калибра 30 милиметара.

"Пројектил је вјероватно заостао од претходних гађања, а будући да је на њему нађена рђа, ријеч је вероватно о ранијем периоду. Али то је посао истраге", рекао је он.

Пајовић је додао да су старјешине у тренутку експлозије биле поред група кадета, а да су дипломци били близу једни другима јер су правили макету за вјежбу. Истрага ће утврдити да ли је погинуо кадет који је нашао гранату.

Начелник ВМА, бригадни генерал Маријан Новаковић рекао је да кадет и кадеткиња имају повреде грудног коша, а друго двоје кадета, који су пребачени хеликоптером на ВМА, има тачкасте повреде од гелера по тијелу. Он је додао да су сви кадети квалитетно збринути у болници у Ћурпији, а на ВМА се наставља њихово лијечење.

Новаковић је додао да се очекује долазак и троје лакше повријеђених кадета, збринутих у Ћурпији.

Предсједник Србије Томислав Николић посјетио је повријеђене, али након посјете није давао изјаве.

Експлозија се догодила у 9.05 часова када је један од кадета четврте године пронашао заосталу гранату калибра 30 милиметара.

До трагедије је дошло током припрема за завршну вјежбу "Дипломац 2012", а бојева муниција није коришћена.Оставите одговор