Семберија: Сјетва пшенице неће каснити

БИЈЕЉИНА – Иако је на пољопривредним добрима и огледима завода на подручју Семберије у току сјетва пшенице, пољопривредници то још нису учинили на својим ораницама, јер је берба кукуруза тек почела, изјавио је Срни предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић. Малетић каже да, иако се чекало на бербу кукуруза којег је на ораницама још око […]

четвртак, октобар 7, 2010 / 11:28

БИЈЕЉИНА – Иако је на пољопривредним добрима и огледима завода на подручју Семберије у току сјетва пшенице, пољопривредници то још нису учинили на својим ораницама, јер је берба кукуруза тек почела, изјавио је Срни предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

Малетић каже да, иако се чекало на бербу кукуруза којег је на ораницама још око 75 одсто, не би требало да буде кашњења у сјетви пшенице, посебно ако временске прилике то дозволе.

"Убијеђен сам да ће проценат овогодишње сјетве бити и до 40 одсто, за разлику од прошле године када је пшеницом засијано око 25 одсто од укупних ораница у Семберији", рекао је Малетић, напомињући да ће се то догодити ако остане цијена уговорена на 45 КМ за 100 килограма, која би била намијењена робним резервама.

Он је напоменуо да пољопривреди предстоји "неки свјетлији период", те да пољопривредници сигурније приступају радовима на њиви, јер је повјерење у Владу Републике Српске (РС) постало веће.

"То се посебно манифестовало након што је Влада РС отписала дуг за нафту и ђубриво од 30 милиона КМ пољопривредницима који су очекивали отпис дуга само за ђубриво. Сада сељаци у производњу крећу квалитеније и озбиљније", рекао је Малетић.

Малетић, који је и члан Комисије за заштиту домаће производње при Министарству за еконоске односе и трговину БиХ, истиче да су пољопривредни произвођачи свјесни да не могу зауставити увоз пољопривредних производа, али да тај увоз свакако треба ублажити у моменту када приспијева домаћа роба.

"Кад приспијевају домаћи производи било да је ријеч о воћу, поврћу или житарицама, мора се учинити нешто да се смањи увоз тих производа. Досад смо имали ситуацију да баш у моменту кад је обим домаће производње најинтензивнији, и увоз буде исти такав", подсјећа Малетић.

Он се нада да ће, када је ријеч о овом проблему, свој допринос дати бијељинска фирма "Сава", као и "Шећерана" која би требало да заживи пуним капацитетом.

"`Шећерана` и `Сава` су мајке Семберије. На тај начин растеретићемо земљиште, оранице и негдје од 25 до 30 одсто ораничног земљишта ићи ће за сијање шећерне репе. И цијена одговара нама пољопривредницима, јер је више него добра и износи шест фенинга по килограму", рекао је Малетић, оцјењујући да ће ситуација захваљујући овим фабрикама бити свјетлија за пољопривреду Семберије и Српске.Оставите одговор