Бајић: Комшић узео Силајџићеву штафету

Поставили смо пар послијеизборних питања Бојану Бајићу, предсједнику Наше странке. Oва партија се покушала представити "грађанском опцијом". Појачани са НСП и Здравком Крсмановићем који је прије избора изјавио да се нада броју од 4 до 6 посланика у НСРС а 1 или 2 у ПС БиХ, на овим изборима ипак нису оставрили примјетан успјех. – […]

петак, октобар 8, 2010 / 08:01

Поставили смо пар послијеизборних питања Бојану Бајићу, предсједнику Наше странке.

Oва партија се покушала представити "грађанском опцијом". Појачани са НСП и Здравком Крсмановићем који је прије избора изјавио да се нада броју од 4 до 6 посланика у НСРС а 1 или 2 у ПС БиХ, на овим изборима ипак нису оставрили примјетан успјех.
Не можемо бити задовољни постигнутим резултатом, у смислу броја гласова и освојених мандата у парламентима, али смо и даље поносни што је наш коалициони пројекат био истински антинационалистички и проевропски, базиран на идеји компромиса и дијалога између народа и ентитета, те био заснован на мултиетничким листама на цијелој територији БиХ.
Није спорна чињеница да у овом тренутку није постојало тржиште за наш политички производ, али то не значи да смо ми обесхрабрени да наставимо на промоцији идеје, јер смо сигурни да ниједна друга политика неће извући БиХ из дубоке кризе.
Ако ми гријешимо, онда молим побједнике задњих избора да нам побољшају стандард живота у наредне 4 године, али ако то не буде случај, онда смо ми ту за наредне изборе са истом идејом нормалног европског живота и хармонизације односа у БиХ. Грађани ће опет моћи бирати.
Да ли мислите да је било изборне крађе, а поготово у трци за српског члана Предсједништва БиХ?
Иванић не смије признати резултате избора, док се не изврши вјештаченје неважећих листића. Озбилјна истрага би могла утврдити евентуално кориштенје различитих хемијских оловака на неважећим листићима, те друге сумнјиве трагове, али је обавезно поништаванје избора на бирачким мјестима гдје број неважећих листића значајно одскаче од просјека у Републици Српској.
Изборне крађе су редовна појава и сад је прилика да се томе стане у крај. Иванић има тај позитиван моментум да нас све позове на протесте и у бојкот режима који вара. Ако се сад ништа не уради, бојим се да нас чекају 4 године челичне диктатуре Милорада Додика.
Да ли ће Милорад Додик бити бољи предсједник РС од Рајка Кузмановића?
Какав год био Рајко Кузмановић, стар и непримјетан, то је ипак болје од новог предсједника РС, гдје се кроз лик Милорада Додика исполјава огромна количина простаклука, вулгарности и примитивизма у исказу и дјеловању.
За мој појам предсједника, ово је брука и срамота.
Чему се надате, а шта очекујете од нове власти на свим нивоима, као грађанин?
Без већих ретериранја СНСД-а и СДП-а, као побједничких странака, неће доћи до позитивних помака у земљи. Ако остану на предизборним позицијама, нећемо се ни за милиметар приближити стандардима Европске Уније у наредне 4 године. Лично бих волио да они смекшају своје ставове и нађу заједнички језик са цилјем поболјшанја стандарда живота. Не желим да дјелујем песимистично, али ипак не вјерујем да су они способни за такве узмаке.
Да ли су изненађење побједе Комшића и Бакира Изетбеговића и да ли ће се нешто промијенити у функционисању Предсједништва?
Комшић је очекивано побиједио, али је побркао рачуне не само кандидатима утемељеним у хрватском бирачком тијелу, већ је пореметио избор и бошњачког члана Предсједништва.
Наиме, Комшић је својим честим радикалним и бескомпромисним дјеловањем, за које он сматра да је све босанскохерцеговачко дјеловање, али ипак увијек у сагласности са већинским бошњачким погледом на ситуацију, те у најчешћој супротности са већинским српским и хрватским виђењима стварности, уствари преузео штафету од Хариса Силајџића, те на тај начин постао водећи бошњачко/босански националиста.
Тако је заправо одузео гласове Харису Силајџићу, и тиме осигурао тјесну побједу Бакиру Изетбеговићу, а на тај начин лако побједио друге хрватске кандидате који се боре искључиво у малобројном хрватском бирачком тијелу.
Сматрам да није поштено према Хрватима ово што СДП ради, а ако нешто није поштено према једном конститутивном народу, онда то није добро ни за БиХ.
Но, ако је ишта у свему овоме добро, онда је то пад Хариса Силајџића и долазак умјереног Бакира Изетбеговића. Реформисана СДА, под вођством умјереног Сулејмана Тихића, те најаве Изетбеговића да ће бити посвећен дијалогу и компромису, обећавају да би се ситуација у Предсједништву могла поправити. Наравно, под претпоставком да Комшић и Радмановић сад не појачају непријатељства и отровну реторику.
Настављате ли борбу као политички субјект и шта ће се промијенити у политици Наше странке ?
Настављамо борбу, свакако смо били свјесни да се ништа лако не може остварити. Остварили смо довољан број мандата који гарантује наше присуство у политичким процесима. Политику не мијењамо, она је одлична, једино морамо поправити организационе и финансијске капацитете странке, како би наша порука могла стићи до сваке куће.
Ваши билборди у предизборној кампањи су били ћирилични, а лого латинични. Господа Миљевић и Симић су се потписивали латиницом, на ћириличне плакате. На крају, на "камену темељцу" који сте поставили пред зграду Владе РС, натпис Наша странка је био латинични. Не мислите ли да су грађани то доживјели као лажно представљање или су евентуално били збуњени?
Ћирилица и латиница су два равноправна писма у Босни и Херцеговини, а ми као истинска мултиетничка странка једнако волимо и ћирилицу и латиницу, и трудимо се да на сваком кораку покажемо равноправност. Они који се противе равноправности, вјероватно се залажу за неравноправност, а ми сматрамо да је кључ Европске Уније у равноправности свих грађана пред уставом и законима, па се зато за исте вриједности залажемо у БиХ.Оставите одговор