Селман смањује нотарске накнаде

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман потврдио је да ће нотарске накнаде бити смањене током 2011. године. Он је појаснио да заједно са Нотарском комором Републике Српске раде на приједлогу смањења тарифа, али да још не може рећи колико ће износити нове цијене, пишу "Независне новине". – Привредници су нам рекли да […]

среда, 22 децембра, 2010 / 09:40

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман потврдио је да ће нотарске накнаде бити смањене током 2011. године.

Он је појаснио да заједно са Нотарском комором Републике Српске раде на приједлогу смањења тарифа, али да још не може рећи колико ће износити нове цијене, пишу "Независне новине".

– Привредници су нам рекли да је то за њих велико оптерећење. Ми смо у економској политици то уважили и радимо на томе да им изађемо у сусрет – рекао је Селман.

Драгица Ристић из Привредне коморе РС каже да садашње тарифе јако оптерећују привреднике и у овој тешкој економској ситуацији представљају оптерећење које привредници тешко подносе.

Агенције су објавиле податак да нотари мјесечно зараде 11.578 КМ, а имају годишње бонусе од 96.779 КМ и просјечну 13. плату која износи 4.933 КМ.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске, каже да је срамотно и дегутантно да неко има толике плате у вријеме када се Синдикат бори против тога да додатно буду смањене ионако мале плате које примају радници.

Предсједник Нотарске коморе Српске Маринко Плавшић каже да подаци о примањима који су објављени нису тачни, те да је просјечна плата нотара отприлике као и плата судије окружног суда, што износи око 3.000 марака.

– Наравно, има нотара који зараде и више, али је заиста неозбиљно објављивати такве непровјерене податке, а да притом нису ни покушали да контактирају с нама да добију праве податкe – каже Плавшић.Оставите одговор