ЕУ одбила да изједначи злочине нациста и комуниста

ЛОНДОН – Европска унија одбила је захтjев неких источноевропских земаља које су тражиле да се изјадначе нацистички и комунистички злочини, открива лондонски "Гардијан”. Лист објашњава да је Европска комисија одбацила захтjев источноевропских чланица да се, попут закона којима се у бројним европским државама кривичним дjелом сматра порицање холокауста, на исти начин третира и кривично гони […]

среда, децембар 22, 2010 / 10:33

ЛОНДОН – Европска унија одбила је захтjев неких источноевропских земаља које су тражиле да се изјадначе нацистички и комунистички злочини, открива лондонски "Гардијан”.

Лист објашњава да је Европска комисија одбацила захтjев источноевропских чланица да се, попут закона којима се у бројним европским државама кривичним дjелом сматра порицање холокауста, на исти начин третира и кривично гони и негирање злочина почињених од стране комунистичких режима.

Шефови дипломатија Литваније, Летоније, Естоније, Бугарске, Мађарске, Румуније и Чешке упутили су европском комесару за правосуђе захтjев да се на злочине комуниста примjењују исти стандарди као и на оне које су починили нацисти.

Литванци, наставља Гардијан, тврде да дефиницију геноцида треба проширити и на злочине против група дефинисаних њиховим социјалним положајем или политичким убjеђењем. Бриселу је такође скренута и пажња да је, током прве године совјетске окупације Литваније, погинуло, избjегло, депортовано и убијено више Литванаца него што је, за вријеме нациста, убијено Јевреја.

„Гардијан” преноси да је Европска комисија одбијање овог захтјева засновала на, како се наводи, још увијек подијељеним мишљењима о овом питању и непостојању законске основе која би Бриселу дозволила да реагује.

Један број западноевропских чланица Уније противи се захтјеву источних партнера наводећи да је ријеч о слабо прикривеном покушају рехабилитације домаћих колаборациониста док је, истовремено, на улицама и у медијима источних чланица антисемитизам и те како присутан, пише лондонски лист .Оставите одговор