Селман: Катастар је надлежност ентитета

Министар правде Републике Српске /РС/ Џерард Селман изјавио је да Уставни суд БиХ није надлежан да разматра питање усклађености закона о катастру РС са Уставом БиХ, јер је катастар изворна надлежност ентитета. "Крајња инстанца која је могла да одлучује о том закону је Уставни суд РС", рекао је Селман данас новинарима у Бањалуци. Селман је […]

среда, октобар 12, 2011 / 15:40

Министар правде Републике Српске /РС/ Џерард Селман изјавио је да Уставни суд БиХ није надлежан да разматра питање усклађености закона о катастру РС са Уставом БиХ, јер је катастар изворна надлежност ентитета.

"Крајња инстанца која је могла да одлучује о том закону је Уставни суд РС", рекао је Селман данас новинарима у Бањалуци.

Селман је навео да је на мало чудан начин дошло до преношења надлежности са једног на други суд, наводећи да је предсједник Уставног суда РС затражио да Уставни суд БиХ прво донесе одлуку о Закону о катастру, а након тога би о томе одлучивао Уставни суд РС, што није примјерено уставно-правном поретку РС и БиХ.

"Из свих тих разлога, а ради отклањања негативних посљедица, Влада РС је одлучила да у скупштинску процедуру упути нови текст закона о премјеру и катастру РС, гдје су уведене одређене новине у односу на текст који је на оцјени уставности", истакао је Селман.

Селман је рекао да је овај закон измијењен у дијелу који се односи на то да Републичка геодетска управа док год се не утврди међуентитетска линија разграничења није надлежна за евидентирање и вођење података, иако она располаже свим подацима о међуентитетској линији која пролази кроз све катастарске честице и општине.

"Новим законом је обезбијеђена могућност двојне судске заштите, од којих се једна односи на рјешења која доноси Геодетска управа и техничке податке, а други дио код остваривања својинских права на некретнинама", рекао је Селман.

Он је истакао да су враћене одређене надлежности редовним судовима РС да странке које имају мање права на одређеним некретнинама могу заштиту својих права да траже код надлежних судова.

"РС није одустала од концепта јединствене евиденције некретнина, тако да се земљишне књиге које су преузете у Републичку геодетску управу не враћају у судове", закључио је Селман.

У Народној скупштини РС у току је скупштинска расправа о Приједлогу закона о премјеру и катастру РС, који је Влада РС упутила у скупштинску процедуру по хитном поступку.Оставите одговор