Србија: Радикали протестовали против уласка у ЕУ

Функционери Српске радикалне странке /СРС/ протестовали су испред зграде Предсједништва Србије у Београду против прозападне политике и приближавања земље ЕУ, те затражили да власт одмах прекине процес кандидатуре за чланство. На скупу под називом "Нећемо у Европску унију", којем је присуствовало стотињак људи, функционери ове опозиционе партије су изразили протест због, како су навели, "опредијељености […]

среда, октобар 12, 2011 / 16:04

Функционери Српске радикалне странке /СРС/ протестовали су испред зграде Предсједништва Србије у Београду против прозападне политике и приближавања земље ЕУ, те затражили да власт одмах прекине процес кандидатуре за чланство.

На скупу под називом "Нећемо у Европску унију", којем је присуствовало стотињак људи, функционери ове опозиционе партије су изразили протест због, како су навели, "опредијељености режима Бориса Тадића да настави катастрофалну прозападну политику".

Радикали су намјеравали да предају писмо предсједнику Борису Тадићу, али их је у томе спријечио кордон полиције. Зграда Предсједништва је током скупа била са свих страна окружена полицајцима, а пролаз је током једночасовног протеста био забрањен и грађанима.

На протесту су учесници носили страначке заставе, као и пароле: "Тадић се одрекао Косова и Метохије" и "Тадићу, издао си и себе и Србију!".

Потпредсједник СРС-а Драган Тодоровић рекао је новинарима да нема разлике између барикада Кфора на административним прелазима на сјеверу Косова и "барикада које Србији поставља Тадић својом политиком".

"СРС је против уласка Србије у ЕУ, јер Европа неће да прихвати Србију. Формално ће нам дати статус, али ће нам претходно између осталог тражити да укинемо српске институције на Косову и суд у Косовској Митровици", навео је он.

Функционер СРС-а Александар Мартиновић рекао је да Србија "има пријатеље у свијету и да су то Русија и Кина, а не Брисел и Вашингтон", док је други функционер те странке Милорад Мирчић истакао да "српски радикали неће да се свађају са српском полицијом".

У писму су функционери странке Војислава Шешеља затражили да Тадићева власт одмах прекине процес кандидовања Србије за улазак у ЕУ и тиме, како наводе, заустави самоубилачку политику разбијања српске државе.

Они су поручили да Србија неће у ЕУ која јој отима Косово и Метохију, захтијева даље распарчавање државе, која не штити интересе обичних грађана већ само крупних капиталиста и којој је Србија потребна само као извор јефтине радне снаге.

У писму се Тадић оптужује за издајничку политику, угрожавање виталних националних интереса и довођење Србије до "територијалног комадања, потпуног социјалног и економског краха и понижавајућег положаја".

Радикали оптужују Тадића да се "одрекао Косова и Метохије" и да "жртвује и српску територију и српске главе по налогу Брисела и Вашингтона, само зарад биједног останка на власти".

"Тадићу, Српска радикална странка те поново упозорава да се процес дезинтеграције српских земаља неће зауставити са Косовом и Метохијом. Брисел и Вашингтон ће од тебе тражити да помогнеш у урушавању Републике Српске и њеном утапању у БиХ, а онда на ред долазе и Војводина и Рашка", оцјењују радикали.Оставите одговор