Шековићи: Сади се лаванда

Предузеће "Еко мозаик" из Шековића почело је данас садњу лаванде на отвореном, а планирано је да се ове године засади најмање 30 хектара, рекла је Срни директор овог предузећа Кристина Шешлија. Она је рекла да су на припреми лаванде у стакленику "Еко мозаика" на висиравни Бишина биле ангажоване 42 жене, те да садња лаванде треба […]

среда, мај 9, 2012 / 13:30

Предузеће "Еко мозаик" из Шековића почело је данас садњу лаванде на отвореном, а планирано је да се ове године засади најмање 30 хектара, рекла је Срни директор овог предузећа Кристина Шешлија.

Она је рекла да су на припреми лаванде у стакленику "Еко мозаика" на висиравни Бишина биле ангажоване 42 жене, те да садња лаванде треба да омогући што бољу производњу органског меда, који је један од најважнијих производа овог предузећа.

"У стакленику имамо одређене количине припремљеног пресада поврћа, првенствено паприке и краставца, које нудимо купцима ", рекла је Шешлија и додала да се у дијелу стакленика "Еко мозаика", који је са површином од 5.017 квадратних метара један од највећих у регији, обавља и садња узгојног пресада повртарских култура.

Шешлија је истакла да предузеће тренутно располаже са 400 кошница, које су распоређене у кругу од 10 километара на платоу Бишине. Прошле године у "Еко- мозаику" произведено је 3,5 тона органског меда, од чега су 2,5 тоне већ продате.

"Зазимили смо око 600 кошница. Имали смо губитке, јер због високог снијега нисмо могли да дођемо до неких кошница и да их очистимо. Међутим сада смо купили нове матице и сасвим је сигурно да ће бити меда", рекла је Шешлија и додала да је за ову годину планирано повећање производње и пласмана органског меда, као и искорак у производњи кошница.

Она је рекла да је у предузећу тренутно стално запослено осам радника, а током сезоне на одређено вријеме биће ангажовано близу 70 особа.

Власник предузећа "Еко мозаик" је Фондација "Мозаик" из Сарајева, а програм производње меда и медоносног биља у стакленику на платоу Бишине подржали су Америчка развојна агенција (УСАИД), Чешка развојна кооперација и Фонд за отворено друштво БиХ, те општина Шековићи.Оставите одговор