СДС: Уставни суд руши уставно-правни систем

Српска демократска странка констатује да се у случају Привремене мјере Уставног суда БиХ по апелацији Бакира Изетбеговића, а поводом Закона о катастру РС ради о политичкој одлуци која је донесена прегласавањем судија из РС и којом се урушава уставно-правни и политички систем БиХ успостављен Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ. По члану 68. Устава РС […]

среда, септембар 28, 2011 / 18:13

Српска демократска странка констатује да се у случају Привремене мјере Уставног суда БиХ по апелацији Бакира Изетбеговића, а поводом Закона о катастру РС ради о политичкој одлуци која је донесена прегласавањем судија из РС и којом се урушава уставно-правни и политички систем БиХ успостављен Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

По члану 68. Устава РС земљишно-књижна администрација је у искључивој надлежности РС, а једина инстанца за евентулно уставно-правно оспоравање Закона о катастру РС је Уставни суд РС пред којим је прије поменуте апелације покренут спор, који није правоснажно окончан, чиме се фактички дерогира Уставни суд РС и креира опасан преседан могућег оспоравања сваког другог Закона који донесе НС РС, кажу у СДС и настављају:

– Очигледно је да се иза донесене привремене мјере Уставног суда БиХ крије намјера прављења правног хаоса у РС, блокаде рада њених институција, неуставног узурпирања искључивих надлежности РС, што за последицу, између осталог, има и огромну економску штету по буџете РС и локалних заједница.

Српска демократска странка поставља питање зашто о свему ћути Уставни суд РС и због чега очигледно избјегава да донесе одлуку у поступку о оцјени уставности Закона о катастру РС, који је пред овим судом покренут.

– Значи ли то да Уставни суд РС или појединци у њему прихватају принцип „супермације“ Уставног суда БиХ над Уставним судом РС у питањима која су у искључивој уставној и законској надлежности ентитета, чиме се недвосмислено кроз правну праксу “на мала врата“, а посредством Уставног суда БиХ, врши фактичка промјена уставне структуре, политичког, правног и еконмског система успостављеног Дејтонским мировним споразумом.

Привремена мјера коју је УС БиХ донио по апелацији бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, поводом Закона о катастру РС, још једном показује зашто није усвојен закон о УС БиХ и зашто овај суд ради по тзв. Правилима УС БиХ, која је сам донио стоји на крају саопштења.Оставите одговор