СДС-ови колоси: Видић и Абрамовић (Борд и Берковићи)

Зоран Видић, начелник општине Брод изабран је данас за предсједника Конференције локалне самоуправе СДС (КОЛОС), тијела странке које чине градоначелници и начелници из Српске демократске странке

четвртак, септембар 2, 2021 / 14:13

За његовог замјеника изабран је Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи – речено је на прес конференцији након конститутивне сједнице КОЛОС-а којој су присустовала 16 градо/начелника и два замјеника начелника из општина гдје СДС обавља позицију власти.

Новоизабрани предсједник КОЛОС-а Зоран Видић казао је да у постојећем систему распојеле јавних средстава имамо повећање обавеза јединица локалне самоуправе док републички органи задржавају већину новца за себе.

"Сваки грађанин мора више да осјети сваку марку буџетских средстава и морамо да учинимо све да успоставимо такав систем расподјеле јавних средстава" – главна је Видићева порука након сједнице КОЛОС-а.

Видић се захвалио начелницима на подршци и најавио наредне кораке у раду овога тијела.

"Избор предсједника и замјеника предсједника КОЛОС-а је путоказ размишљања СДС-а о локалној самоуправи, о равномјернијем развоју Републике Српске јер Ненад Абрамовић и ја долазимо из мањих општина а и из источног и западног дијела Републике Српске. Предлагаћемо политике праведније расподјеле између локалних и републичког нивоа власти." – истакао је Видић.

Замјеник предсједника КОЛОС-а Ненад Абрамовић казао је да постојећи закон о концесији није добар и да треба да се да више надлежности локалним заједницама у поступку додјела концесије а и у поступку расподјеле прихода од кориштења природних добара.

"Третирање питања локалне самоуправе је један о пет кључних приоритета у овоме изборном циклусу и у Стратегији СДС-а за Опште изборе 2022. године. На рјешењима ових питања радиће начелници из СДС-а управо кроз ово тијело, јер ми најоље познајемо ову област. Циљеви ће бити децентрализација, како политичка тако и административна и економска самосталност локалних нивоа власти" – навео је Абрамовић.

Он је казао да економску корист од природних ресурса морају да имају јединице локалне самоуправе.

Предсједник СДС Мирко Шаровић представио је ново руководство КОЛОС-а и пожелио срећу у раду.

"КОЛОС треба да расправља о темама везаним за локалну самоуправу и да даје приједлоге, иницијативе и препоруке и припрема политику Српске демократске странке у вези локалног нивоа власти и стога је значај овог тијела за Српску демократске странку вишеструк" – казао је Шаровић након прес конференције.

Шаровић је казао да се расправљало шта је то што Српска демократска странка може да мијења и унапређује а у вези са локалним нивоом власти што кроз измјене законодавства што кроз друге прописе како би се унаприједио значај локалних заједница и грађана.

"Однос републичке власти према локалној самоуправи је маћехински и неодговарајући. Посебно је лош однос републичке власти према општинама гдје је на власти Српска демократска странка. На сједници је посебно апострофирана последња подјела 20 милиона КМ локалним заједницама гдје је изнесен став недостатка критерија те да ће новац бити дијељен само општинама гдје је на власти СНСД" – нагласио је Шаровић.Оставите одговор