СДА и СДП: Крећемо на власт

САРАЈЕВО – СДП БиХ и СДА саопштиле су данас да ће, након што су оба ХДЗ-а одбила понуду о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти, кренути да формирају власт у Федерацији БиХ са другим странкама потписницама платформе. Ове странке у одвојеним саопштењима оцјењују да је то неопходно да би се "спријечиле штетне […]

недеља, март 6, 2011 / 18:06

САРАЈЕВО – СДП БиХ и СДА саопштиле су данас да ће, након што су оба ХДЗ-а одбила понуду о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти, кренути да формирају власт у Федерацији БиХ са другим странкама потписницама платформе.

Ове странке у одвојеним саопштењима оцјењују да је то неопходно да би се "спријечиле штетне посљедице због неусвајања буџета и прекинула вишемјесечна блокада два ХДЗ-а".

"Сви грађани БиХ постали су таоци неодговорне и неуставне политике два ХДЗ-а који врше вишемјесечну блокаду формирања законодавне власти у ФБиХ тиме што не дозвољавају да се у три кантона у којима они имају скупштинску већину изаберу делегати за Дом народа федералног парламента", сматра СДП БиХ.

У саопштењу из СДП БиХ наводи се да поред та три кантона и цјелокупне ФБиХ, испашта и ниво БиХ на којем, због њихових блокада, још нису изабрани делегати у Дому народа парламента БиХ због чега овај законодавни орган не може усвајати пријеко потребне законе.

СДП БиХ истиче да су два ХДЗ-а одбила и приједлог предсједника СДА Сулејмана Тихића о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и законодавној власти према којем би два ХДЗ-а имала двије трећине, укључујући и позицију предсједавајућег и једну министарску позицију у Савјету министара БиХ, те предсједника ФБиХ и три министарске позиције у федералној Влади.

"Централна изборна комисија (ЦИК) се такође ставила у службу блокирања конституисања власти. Наводно неутралан став, којим сматра недопустивим блокирање избора делегата у ова три кантона, али с друге стране не жели подијелити сертификате, води потпуној политичкој блокади јер се по том принципу никада више у ФБиХ неће формирати власт јер ће увијек неки незадовољни кантон моћи блокирати избор делегата и формирање власти док му се не испуне све његове жеље", наводе из СДП-а БиХ.

СДА такође тврди да због, како кажу, опструкција два ХДЗ-а, ФБиХ након 31. марта пријети финансијски и социјални колапс, што одговорне политичке странке никако не би смјеле да допусте.

"У ситуацији када ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 одбијају пристати на коректне политичке договоре, СДА је одлучила да крене у процес имплементације изборних резултата са другим политичким странкама потписницама Платформе. И поред тога, у неколико наредних дана учинићемо све како би био постигнут договор који би значио укључивање оба ХДЗ-а у парламентарну већину. Међутим, не можемо и нећемо пристати на уцјене мотивисане личним интересима", став је СДА.

Према њиховом мишљењу, ЦИК није ништа учинио на деблокирању процеса изборних резултата и спречавању неуставних блокада два ХДЗ-а, иако је то њена законска обавеза.

"ОХР, такође, осим необавезујућих упозорења, није учинио ништа конкретно како би испунио своју дејтонску обавезу и деблокирао процес успостављања власти у БиХ", тврде из СДА.Оставите одговор