Француски министар се плаши Гадафијевог \’\’криминалног лудила\’\’

Европа и Француска не могу дозволити „криминално лудило” либијског вође Моамера Гадафија у обрачуну са демонстрантима, изјавио је данас француски министар спољњих послова Ален Жипе током посjете Каиру. Он је у говору одржаном француској заједници у Египту рекао да ће о питању Либије разговарати и са предсjедником Арапске лиге, чије је сjедиште у Каиру, Амром […]

недеља, март 6, 2011 / 18:04

Европа и Француска не могу дозволити „криминално лудило” либијског вође Моамера Гадафија у обрачуну са демонстрантима, изјавио је данас француски министар спољњих послова Ален Жипе током посjете Каиру.

Он је у говору одржаном француској заједници у Египту рекао да ће о питању Либије разговарати и са предсjедником Арапске лиге, чије је сjедиште у Каиру, Амром Мусом, пренио је АФП.
Жипе, коме је ово прва званична посјета некој земљи изван Европе од када је у уторак преузео функцију шефа дипломатије, одбацио је критике на рачун Париза због закашњеле реакције на масовне протесте у арапском свијету, уз образложење да су „ове револуције сваког изненадиле”.
„Није фер рећи да је нама требало сувише времена да реагујемо зато што смо врло брзо рекли да смо спремни да подржимо маршеве слободе у овим земљама”, додао је он.
Француска дипломатија нашла се на удару критика због тога што није предвидјела побуне у арапским земљама и што је одржавала привилеговане односе са бившим предсједником Туниса Зином ел Абидином Бен Алијем и предсједником Египта Хоснијем Мубараком који су збачени с власти у тим протестима.
„Можда смо дозволили себи да будемо заслијепљени када нам је речено да су постојећи режими једина одбрана од тероризма”, рекао је Жипе, објашњавајући чињеницу да је Француска подржавала Мубараков и Бен Алијев режим.
Он је казао да је Египат, који је најмногољуднија земља у региону, кључна држава за будућност арапског свијета и, без претјераног оптимизма, пружа добар примјер контролисаног ослобађања.
Жипе је, међутим упозорио, да још ништа није искључено, навела је француска агенција.
„Ми смо, наравно, оптимисти, али најгори могући исходи још нису искључени. И док посматрамо шта се данас догађа у Либији јасно видимо да транзиција може бити болна”, додао је он.
Жипе је именован за шефа дипломатије 27. фебруара уместо Мишел Алијо-Мари, која је смењена због веза са бившим туниским режимом.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *