Шћипоња се придружује Хрвоју и Босмену у борби против Книнџи

Гани Сундури, стрип цртач из Призрена, представио је у Приштини првог албанског суперхероја – неустрашивог Шћипоњу (албански назив за орла), заштитника немоћних. Изгледом помало налик на Флеша и Фантома, Шћипоња је обучен у уски црвени трико, са маском преко очију и црним албанским орлом на прсима. Аутор је стрип представио у Информативно-културном центру Европске уније […]

среда, јун 6, 2012 / 11:14
 Шћипоња

Гани Сундури, стрип цртач из Призрена, представио је у Приштини првог албанског суперхероја – неустрашивог Шћипоњу (албански назив за орла), заштитника немоћних. Изгледом помало налик на Флеша и Фантома, Шћипоња је обучен у уски црвени трико, са маском преко очију и црним албанским орлом на прсима.

Аутор је стрип представио у Информативно-културном центру Европске уније у Приштини, гдје је објаснио да је Шћипоњина мисија да заштити сународнике од зла у било ком облику.

Шћипоња је само најновији примјер суперхероја насталих на стрип сценама земаља бивше Југославије, који су углавном имали пропагандни карактер током ратова деведесетих година.

Супер Хрвоје – Испаљује камење из дланова!

Хрватски "суперхерој” је био Супер Хрвоје, камени човјек чији је главни непријатељ србочетничка армада. Аутори су били Синиша Ерцеговац и Никола Листеш, а издавач "Слободна Далмација” из Сплита. Настао је јуна 1992. године током рата у СФРЈ.

Супер Хрвоје је имао многе супермоћи, попут могућности да испаљује камење из дланова (попут Спајдерменове мреже) или да се стопи с било којом каменом површином.

Објављен је само један број стрипа, а серија није настављена због финансијског неуспјеха. Коаутор стрипа Никла Листеш тврди да је "Супер Хрвоје” данас веома тражен међу стрип-колекционарима, "особито у Србији”.

Босмен: Борац против "најезде подивљалих четника”!

Босмен (или Босман) је босанскохерцеговачки стрип из 1994. године, настао током рата у бившој Југославији. Аутори су били сценариста Јусуф Хасанбеговић и цртач Озрен Павловић, а издавач ПП "Хасанбеговић Транс Интернационал-Сарајево”.

 У центру пажње је младић Босмен који се бори против "најезде подивљалих четника” који хоће да заузму Сарајево.

Книнџеепска имена и мафијашко искуство!

Српска верзија ратног-пропагандног стрипа биле су "Книнџе”, издање о "Витезовима Српске Крајине”. Стрип је излазио током јесени 1991. године и објављена су само (или чак?) два броја.

Главни јунаци овог стрипа су Книнџе, који се боре за слободу Српске Крајине, а носе имена из српских епских песама (Сава, Радојица, Милица, Грујица, Старина Новак). "Книнџе” се заклињу у светосавље и патријархални живот, али имају мафијашко искуство, владају оружјем и борилачким вјештинама, савршено знају стране језике…

 Хрвати су приказани као србождерске хорде које не бирају средства да затру српску расу.

(Блиц)Оставите одговор