Саркози чека да ли ће га због корупције осудитина двије године затвора

Пресуда у процесу против бившег француског предсједника Николе Саркозија по оптужбама за корупцију и трговину утицајем треба да буде изречена данас.

понедељак, март 1, 2021 / 20:45

Саркози који је био предсједник од 2007. до 2012, чврсто је демантовао све наводе за вријеме десетодневног суђења крајем прошле године.

Бивши предсједник, 66-годишњи политичар осумњичен је да је илегално покушао да дође до информација од вишег судије 2014. године о правном поступку у који је он био укључен.

Тужилаштво је затражило четири године затвора, од којих двије условно, за Саркозија и за још двојицу саоптужених у истом случају – бившег судију Жилбера Азибера и Саркозијевог бившег адвоката Тијерија Ерзога.

Прије Саркозија чије се суђење сматра преседаном у Француској, још један бивши предсједник се суочио са суђењем послије одласка са функције. У питању је Жак Ширак којем се судило за проневјеру, али не током предсједничког мандата, већ док је био градоначелник Париза.

"Није постојало дослуха ни у мојој глави ни у стварности. Желим да се ослободим те љаге", рекао је Саркози за вријеме суђења у и истакао да "још увијек има повјерења" у правду своје земље.

Саркози се повукао из активне политике када његова конзервативна странка није изабрала за предсједничког кандидата за изборе 2017. године на којима је побиједио Емануел Макрон.

Саркозија чека још једно суђење касније овог мјесеца за оптужбе за илегално финансирање његове предсједничке кампање 2012. године.Оставите одговор