03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Саркози чека да ли ће га због корупције осудитина двије године затвора

Пресуда у процесу против бившег француског предсједника Николе Саркозија по оптужбама за корупцију и трговину утицајем треба да буде изречена данас.

понедељак, 1 марта, 2021 / 20:45

Саркози који је био предсједник од 2007. до 2012, чврсто је демантовао све наводе за вријеме десетодневног суђења крајем прошле године.

Бивши предсједник, 66-годишњи политичар осумњичен је да је илегално покушао да дође до информација од вишег судије 2014. године о правном поступку у који је он био укључен.

Тужилаштво је затражило четири године затвора, од којих двије условно, за Саркозија и за још двојицу саоптужених у истом случају – бившег судију Жилбера Азибера и Саркозијевог бившег адвоката Тијерија Ерзога.

Прије Саркозија чије се суђење сматра преседаном у Француској, још један бивши предсједник се суочио са суђењем послије одласка са функције. У питању је Жак Ширак којем се судило за проневјеру, али не током предсједничког мандата, већ док је био градоначелник Париза.

"Није постојало дослуха ни у мојој глави ни у стварности. Желим да се ослободим те љаге", рекао је Саркози за вријеме суђења у и истакао да "још увијек има повјерења" у правду своје земље.

Саркози се повукао из активне политике када његова конзервативна странка није изабрала за предсједничког кандидата за изборе 2017. године на којима је побиједио Емануел Макрон.

Саркозија чека још једно суђење касније овог мјесеца за оптужбе за илегално финансирање његове предсједничке кампање 2012. године.