Сарајевске власти против прелаза у Скеланима

СРЕБРЕНИЦА – Сарајевске власти, прије свих Министарство безбједности БиХ, онемогућавају отварање граничног прелаза у Скеланима према Србији, тврди предсједник Скупштине општине Срребрница Радомир Павловић. Он каже да Министарству безбједности није у интересу да овај дио Републике Српске буде ближе Србији. "Ми тражимо да овај гранични прелаз буде отворен за промет робе свих врста, а не […]

среда, јун 24, 2009 / 15:01

СРЕБРЕНИЦА – Сарајевске власти, прије свих Министарство безбједности БиХ, онемогућавају отварање граничног прелаза у Скеланима према Србији, тврди предсједник Скупштине општине Срребрница Радомир Павловић.

Он каже да Министарству безбједности није у интересу да овај дио Републике Српске буде ближе Србији.

"Ми тражимо да овај гранични прелаз буде отворен за промет робе свих врста, а не само за једну врсту робе, како то инсистира Министарство безбједности БиХ. Они желе да гранични прелаз у Скеланима буде само за промет малина и купина, јер тиме настоје да стимулишу предузеће `Бос агро фуд`, које има хладњаче у Поточарима, а које је шведско-бошњачко", рекао је Павловић.
Он је нагласио да ће грађани овог дијела Сребренице, ако гранични прелаз не буде отворен за промет свих пољопривредних производа, поново бити на великом губитку.

"Мост преко ријеке Дрине, који спаја Бајину Башту и Скелане, представља жилу куцавицу за све Србе у овом подручју. Данас у Бајиној Башти живи око осам хиљада Срба с подручја Скелана, који би, да гранични прелаз једноставније функционише, могли да посјећују своје родно мјесто", навео је Павловић.

Павловић је истакао да неотварање граничног прелаза ресорно министарство правда тиме да инспекцијске службе РС нису довољно заинтересоване и опремљене за рад на овом прелазу и додаје да ти наводи нису тачни.

Он је рекао да од јутрос овим граничним прелазом могу да прелазе празни теретни камиони, носивости до 30 тона.

Предсједник Мјесне заједнице Скелани Милан Ђукић, такође, истиче да функционисање граничног прелаза онемогућавају сарајевске власти, "којима је циљ да Срби напуштају овај дио Сребренице".

Ђукић је навео да је гранични прелаз у Скеланима требало да буде отворен половином маја ове године, нагласивши да би у економском смислу био један од најбитнијих у овом дијелу Подриња.

Замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан рекао је приликом недавне посјете Сребреници да ће тражити објашњење од државних власти зашто још није отворен прелаз "преко којег би пољопривредни произвођачи с подручја Сребренице и шире могли да извозе производе у Србију и тако остваре међудржавну сарадњу, која би била у интересу становника на овим просторима".

Портпарол Министарства безбједности БиХ Милада Дреца рекла је да је министар Тарик Садовић још 22. априла одобрио отварање привремених граничних прелаза у Братунцу и Скеланима, а који је требало да буду отворени од 15. маја до 31. децембра.

"Министарство безбједности БиХ завршило је свој дио посла, тако да прелаз може да функционише, али је сада проблем у инспекцији. Пошто тамо постоји фабрика јагодичастог воћа која увози сировине из Србије, неопходно је да се приликом промета робе уради фитосанитарни преглед сировина", навела је Дреца.

Она је додала да у Инспекторату РС "сада траже да се одреде три дана у седмици када би се обављао промет робе преко прелаза да би могли да ураде потребне контролеОставите одговор