Сарајево: Сумња се да су тијела убијених Срба премјештена

Приликом данашњег ископавања на локацији у сарајевском насељу Неџарићи није пронађено ниједно тијело српских цивила убијених прије 20 година, рекао је Срни предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић. "Осим остатака војне опреме, ништа друго данас није пронађено. Тијела српских сарајевских цивила вјероватно су премјештена на неку другу локацију с циљем прикривања ратног […]

понедељак, мај 28, 2012 / 18:47

Приликом данашњег ископавања на локацији у сарајевском насељу Неџарићи није пронађено ниједно тијело српских цивила убијених прије 20 година, рекао је Срни предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

"Осим остатака војне опреме, ништа друго данас није пронађено. Тијела српских сарајевских цивила вјероватно су премјештена на неку другу локацију с циљем прикривања ратног злочина", нагласио је Мандић.

Он је објаснио да је ископавање данас извршено и на имању његовог покојног оца који је нестао прије 20 година из своје куће у насељу Добриња пет, након чега је убијен снајперским хицима са оближње зграде која се налази у федералном дијелу Сарајеву.

"Тај рејон је завршен без икакавих резултата. Сада ми преостаје да ступим у контакат са истражним судијама Ибрахимом Хаџићем и Изетом Баждаревићем, који су послије Дејтона од 1996. до 2000. године, радили у Кантоналном тужилаштву и покушам да сазнам гдје би могла бити пребачена тијелас сигурно четири-пет лица о којима ништа не знамо. Нема их у Влакову, ни на Лаву, нити су прошли кроз Кошево ни кроз Војну болчницу. Нема их нигдје, сви папири постоје, а посмртних остатака нема", наглашава Мандић.

Мандић је додао да га је Хаџић обавијестио да је сву документацију, записнике и фото-документацију у вези са српским жртвама у Неџарићима, предао Кантоналном тужилаштву у Сарајеву.

Он је најавио да ће се обратити Кантоналном тужилаштву у складу са Законом о приступу информацијама да му дају сву документацију у вези са овим злочинама како би било утврђено гдје су ти посмртни осаци завршили.

"Свјестан сам ја да Амор Машовић зна гдје су посмртни остаци и мог оца и Милке Аврам, и Чеде Крајишника, Стане Шеховац из Војничког поља… Сви су они нестали у раздаљини можда 200, 300 метра. Сасвим је очекивано да врх те тадашње такозване државе БиХ зна гдје су тијела сарајевских Срба, лаи то крију да би прикрили злочин", закључио је Мандић.

Институт за нестала лица БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ, данас је завршио пробно ископавање у сарајевском насељу Неџарићи, с циљем откривања масовне гробнице у коју су прије 20 година покопана тијела сарајевских Срба, које су убили припадници муслиманске војске.Оставите одговор