Сарајeво: Данас поново састанак шесторке

У Сарајеву ће данас бити одржан нови састанак лидера шест странака које чине парламентарну већину у БиХ, а као главна тема најављена је подјела војне и државне имовине, која је поново у фокусу јавности након недавне посјете БиХ генералног секретара НАТО-а Андерса фог Расмусена. Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да на састанак у Сарајево […]

субота, фебруар 16, 2013 / 09:57

У Сарајеву ће данас бити одржан нови састанак лидера шест странака које чине парламентарну већину у БиХ, а као главна тема најављена је подјела војне и државне имовине, која је поново у фокусу јавности након недавне посјете БиХ генералног секретара НАТО-а Андерса фог Расмусена.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да на састанак у Сарајево иде са истим ставовима и политиком који су одређени давно, што је речено 9. марта прошле године, а то је да питање имовине у БиХ може да буде ријешено само у цијелости.

Додик је синоћ у Источном Сарајеву нагласио да не може да буде ријешено питање војне имовине, а остала не. "Морамо да завршимо све. Ако не завршимо све нећемо завршити ништа", поручио је Додик.

Предсједник СББ БиХ Фахрудин Радончић, који је домаћин скупа, изразио је оптимизам у погледу новог састанка лидера шест водећих политичких странака у БиХ, наглашавајући да ће у првом дијелу овог скупа учествовати и специјални изасланик и шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

"Присуство Соренсена чини нас посебно задовољним, што значи да ћемо данас разговарати и о провођењу одлуке `Сејдић и Финци`", рекао је Радончић Срни.

Он је навео да ће у другом дијелу састанка лидери говорити о реализацији обавеза које су преузели на посљедњем састанку о расподјели и књижењу војне имовине са генералним скеретаром НАТО-а, који је крајем прошле седмице боравио у Сарајеву.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је Срни да ће ова странка састанак искористити да потврди опредјељења да је спремна да проведе споразум о расподјели војне имовине од 9. марта прошле године и да то треба учинити у најкраћем могућем времену, што су и прије неколико дана пренијели Расмусену.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић на састанак шест политичких лидера у Сарајеву одлази са великим очекивањима, изјавио је Срни портпарол ове странке Весо Вегар.

"Надамо се врло отвореном разговору и, на нивоу начела, постизању рјешења у вези са провођењем одлуке `Сејдић и Финци` у два најважнија сегмента – избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Вегар.

Српска демократска странка /СДС/ очекује да на састанку "шесторке" буде реактивиран споразум о принципима расподјеле државне и војне имовине, постигнут у Бањалуци 9. марта прошле године, и да то питање коначно буде ријешено, рекао је раније Срни предсједник СДС-а Младен Босић.

"Питање имовине застало је због мени непознатог разлога. Данас ће се видјети ко је заинтересован да се деблокирају процеси у БиХ, а ко је заинтересован да прави дубљу кризу", оцијенио је Босић.

Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија потврдио је да ће присуствовати састанку "шесторке" о војној имовини и истакао да очекује од Предсједништва БиХ да се укључи у унутрашњи дијалог како би се ово питање привело крају.

Почетак састанка водеће политичке "шесторке" заказан је за 12.00 часова у просторијама СББ-а БиХ у Сарајеву.Наиме, агенција Ројтерс пренијела је писмо Стејт департмента упућено Министарству спољних послова Албаније.Оставите одговор