Милановић из Вуковара: Увешћемо ћирилицу

Хрватски премијер Зоран Милановић је у Вараждину поновио да права мањина морају да буду поштована, те да ће ћирилица бити уведена као службено писмо у Вуковар. На дружењу чланова СДП-а Вараждинске жупаније Милановић је рекао да је та странка прије више од 20 година одлучила да ће поштовати права мањина – преносе медији. "Ми смо […]

субота, фебруар 16, 2013 / 09:39

Хрватски премијер Зоран Милановић је у Вараждину поновио да права мањина морају да буду поштована, те да ће ћирилица бити уведена као службено писмо у Вуковар.

На дружењу чланова СДП-а Вараждинске жупаније Милановић је рекао да је та странка прије више од 20 година одлучила да ће поштовати права мањина – преносе медији.

"Ми смо странка свих хрватских грађана и зато морамо поштовати њихова права", изјавио је Милановић.

У Вуковару је почетком фебруара други пут организован протест против увођења натписа и на ћирилици, а демонстранти су хрватској Влади и Сабору упутили захтјев за мораторијум на увођење двојезичности у овом граду.

Према Уставном закону о правима националних мањина и Закону о употреби језика и писма, мањине имају право на свој језик у општинама и градовима у којима их је више од трећине у укупном становништву. Према резултатима најновијег пописа становништва, у Вуковару живи 34,87 одсто Срба.Оставите одговор