Сама продаја обвезница Српске, без камата, кошта 7,6 милиона КМ

Емисија обвезница Републике Српске на Лондонској берзи, мимо купонске камате од 138,9 милиона марака, коштаће Српску додатних до 7,6 милиона КМ.

петак, април 23, 2021 / 19:28

Влада РС је коначно открила дио детаља у вези са овом емисијом данас када је задужење већ реализовано.

У "Службеном гласнику РС" објавили су оно што су и саопштили након што је Влада прихватила задужење, али и неколико детаља који су скривани.

Наиме, видљиво је да ће Влада платити купонску камату од 4,75 одсто што ће износити 27,7 милиона КМ годишње. С обзиром на то да су у питању петогодишње обвезнице, по том основу биће плаћено укупно 138,9 милиона КМ.

Поред тога, биће плаћени и трошкови емисије у износу до 1,3 одсто од укупне вриједности емисије.

С обзиром на то да су продате обвезнице у износу од 300 милиона евра, произилази да ће трошкови бити до 3,9 милиона евра, односно око 7,6 милиона марака.

Када се узме у обзир да је камата од 4,75 одсто купонска, односно да ће стварни трошак по том основу прећи пет одсто и укупни трошкови емисије ће вјероватно бити већи.

Из одлуке је видљиво да је укупан дуг Српске који подлијеже законском ограничењу на крају 2020. године износио 5,7 милијарди КМ или 52,33 одсто одтвареног БДП-а у тој години.

Домаћа јавност није обавијештена о емисији обвезница коју Влада планира да спроведе на Лондонској берзи.Оставите одговор