НАСА претворила угљендиоксид из атмосфере Марса у кисеоник

Америчка свемирска агенција НАСА исписала је још једну страницу историје у оквиру своје мисије Марс Персеверeнс.

петак, април 23, 2021 / 19:24

Откако је ровер Персеверенс слетио на Марс, НАСА исписује историју, а ове седмице је успјела претворити угљендиоксид из атмосфере Марса у чисти кисеоник за дисање.

Ово достигнуће је услиједило неколико дана након што је НАСА успјешно обавила први лет на Марсу својим минијатурним хеликоптером Инџинуити. Све су ово значајни кораци ка остварењу планова за долазак људи на Црвену планету након 2030. године.

Издвајање кисеоника из Марсове атмосфере богате угљеником је обављено помоћу малог експерименталног инструмента под називом МОКСИ (MOXIE), а то је уједно уређај који је први издвојио кисеоник из атмосфере Марса.

Уређај величине тостера је фиксиран на ровер Персеверенс који је слетио на површину Црвене планете, односно у кратер Језеро 18. фебруара након седмомјесечног путовања са Земље.

МОКСИ је свој задатак обавио у уторак те је произвео 5 грама кисеоника, што је довољно за десетоминутно дисање астронаута. Уређај користи процес електролизе за издвајање кисеоник из ријетке атмосфере Марса, узима узорак и загријава га на готово 800 степени, а потом слиједи раздвајање угљендиоксида на угљенмоноксид и кисеоник који се одвојено похрањују.

Такође, МОКСИ би могао имати важну улогу у производњи ракетног горива јер кисеоник у комбинацији с водоником производи снажну експлозију која се користи приликом лансирања ракета.

За одлазак људи на Марс је потребно између 30.000 и 45.000 килограма кисика за ракетно гориво, а за астронауте који би живјели и радили на Марсу на годишњем нивоу би требало око једне тоне кисеника. МОКСИ за сат времена може произвести 10 грама кисеоника.

НАСА планира поновити експеримент још најмање девет пута у различитим раздобљиме марсовске године, односно у различитим условима.Оставите одговор