Садик Ахметовић и седам полицајаца у изградњи постконфликтних друштава

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изјавио је данас на испраћају седам полицајаца из БиХ у Мисију УН у Судан да је БиХ доказала да спремно и одговорно извршава обавезе које произлазе из чланства УН и даје допринос у изградњи постконфликтних друштава. "Повећање полицијског контингента БиХ у Судану конкретан је допринос БиХ свеобухватним активностима у јачању […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:31

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изјавио је данас на испраћају седам полицајаца из БиХ у Мисију УН у Судан да је БиХ доказала да спремно и одговорно извршава обавезе које произлазе из чланства УН и даје допринос у изградњи постконфликтних друштава.

"Повећање полицијског контингента БиХ у Судану конкретан је допринос БиХ свеобухватним активностима у јачању глобалне безбједности у свијету", рекао је Ахметовић на Међународном аеродрому Сарајево, подсјетивши да је БиХ изабрана за нестално чланство у Савјету безбједности УН.

Ахметовић је нагласио да су тренутно у Судану распоређено четворо полицијских службеника из БиХ.

Министар безбједности БиХ подсјетио је да је у операцијама подршке миру од 2000. године до данас учествовало 126 полицијских службеника из БиХ у мисијама у Либерији, Судану, Кипру, Источном Тимору и Хаитију.

"У активним мисијама у Либерији, Кипру и Судану тренутно се налазе двадесет двоје полицијских службеника из БиХ. Мандат мисије у Либерији је ограничен на тренинг и савјетовање локалне полиције", рекао је Ахметовић.

Он је напоменуо да је контингент из БиХ цијењен у мисији у Судану што потврђује чињеница да садашњи командант мисије из БиХ Муамер Шехић обавља функцију шефа безбједности цјелокупне мисије у којој учествује 716 полицијских службеника из 41 државе.

У мисију у Судан данас одлазе Цвјетко Јовановић, Дејан Јакупец, Далибор Милошевић из Сипе, Горан Пудић из МУП-а РС, Горан Копић из МУП-а Посавког кантона, те Адмир Мулаосмановић и Драган Вујић из МУП-а Кантона Сарајево.

Горан Копић из МУП-а Посавског кантона из Орашја захвалио је министру у име свих полицајаца који одлазе у мисију УН у Судану, истакавши да очекује да ће имати прилику да стекне нова професионална и животна искуства.

"Одлазак у мисију у Судан јединствена је прилика која се мојим колегама и мени пружила за стицање нових искустава. Вјерујем да ћемо имати прилику у Судану припадницима локалне полиције да пренесемо наша искуства која смо стекли током образовања у БиХ", рекао је Копић.

Он је напоменуо да је учешће припадника полицијских агенција у Мисији УН у Судану и прилика да се БиХ захвали и одужи међународној заједници на оном што су учинили на јачању полицијских структура у БиХ.Оставите одговор