Лагумџија: ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 опструишу конституисање законодавних тијела

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија и амбасадор САД Патрик Мун сагласили су се данас у Сарајеву да је потребно одмах формирати власт око реформског пакета који ће омогућити БиХ да се ухватити у коштац са економским и социјалним проблемима и интегрисањем у ЕУ и НАТО. Лагумџија је указао на чињеницу да се први пут у […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:40

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија и амбасадор САД Патрик Мун сагласили су се данас у Сарајеву да је потребно одмах формирати власт око реформског пакета који ће омогућити БиХ да се ухватити у коштац са економским и социјалним проблемима и интегрисањем у ЕУ и НАТО.

Лагумџија је указао на чињеницу да се први пут у послијератној БиХ пружила шанса за формирање власти, чији је темељ прецизно дефинисан програм, а не расподјела министарских фотеља, саопштено је из СДП-а.

Он је рекао да потписници ове платформе немају непријатеље у било којој политичкој партији у земљи, већ само у стању у којем се БиХ данас налази. С друге стране крајње је недопустиво да одређене политичке партије, прије свега ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, 130 дана након општих избора у БиХ и даље опструишу конституисање законодавних тијела у Федерацији, а самим тим и БиХ.

Предсједник СДП-а истакао је да међународна заједница има обавезу да спријечи неуставне блокаде, која проистиче из Дејтонског мировног споразума. Он је додао да је ова обавеза битна поготово у овом тренутку када се очито спрема провођење плана изазивања правног вакуума и хаоса наставком блокаде формирања власти до краја марта до када се мора усвојити нови буџет.

Лагумџија је нагласио да ће странке потписнице Платформе дјеловати да спријече овај сценарио и сазвати сједницу Дома народа да би се отпочело с процесом формирања парламентарне већине у ФБиХ, ако до почетка марта ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 не прекнину нелегалну и неуставну блокаду процеса избора делегата у Дом народа.

Лагумџија је поздравио интензивни ангажман садашње администрације САД у БиХ и њену подршку провођењу реформи у БиХ.Оставите одговор