САД увеле санкције "иранско-руској мрежи" за испоручивање нафте Сирији

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције двема руским компанијама због сумње да су испоручивале иранску нафту Сирији, саопштило је Министарство финансија САД.

уторак, новембар 20, 2018 / 18:26

На санкционом списку нашли су се "Промсирјоимпорт" и КГК (енглески назив "Global vision group"), као и иранска компанија "Тадбир Киш" и шест физичких лица, међу којима је замјеник директора "Промсирјоимпорта" Андреј Догајев.

Високорангирани представник америчке администрације рекао је новинарима да су санкције уведене "иранско-руској мрежи" за испоручивање нафте у Сирију.

"Данас је канцеларија за контролу иностране имовине (Министарства финансија САД) предузела дејства против међународне мреже, која је уз помоћ обмана омогућавала иранском режиму да преко руских компанија испоручује нафту Сирији", навео је амерички чиновник.

Према његовим тврдњама, на тај начин сиријска Влада добија милионе барела нафте из Ирана, док Иран добија стотине милиона долара из Сирије за финансирање Корпуса чувара иранске револуције, као и организација "Хамас" и "Хезболах".

Чиновник је додао да се нафта тајно доставља у Сирију бродовима који искључују џи-пи-ес систем, како би избјегли праћење испорука.

Као организатор испорука означен је сиријски држављанин Мохамед Амер ел Швики и његова компанија "КГК", која се налази у Русији.Оставите одговор