САД: Сезона урагана

У Америци је јуче службено започела сезона атлантских урагана, за коју прогностичари кажу да ће вјероватно бити изнад просјека, а пројекат тропске метеорологије Универзитета Колорадо предвиђа чак пет великих урагана који би се могли створити изнад Атлантског океана. Пројекат укупно предвиђа девет урагана, те 16 тропских олуја, јавио је Си-Ен-Ен. Национална управа за океане и […]

четвртак, јун 2, 2011 / 08:17

У Америци је јуче службено започела сезона атлантских урагана, за коју прогностичари кажу да ће вјероватно бити изнад просјека, а пројекат тропске метеорологије Универзитета Колорадо предвиђа чак пет великих урагана који би се могли створити изнад Атлантског океана.

Пројекат укупно предвиђа девет урагана, те 16 тропских олуја, јавио је Си-Ен-Ен.

Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) у прогнози за сезону предвиђа 12 до 18 тропских олуја, шест до 10 урагана, те три до шест великих урагана.

Урагани су сврстани у категорије од један до пет, по Сафир-Симпсоновој скали ураганских вјетрова, према интензитету олује. Тропске олује су класификоване као категорија један урагана с брзином вјетра од 62 до 120 километара на час. Скала иде до категорије пет, уз стални вјетар брзине веће од 250 километара на час.

Џејн Лубченко, морски еколог НОАА, оцијенила је да би то могла бити сезона изнад просјека.

"САД су биле сретне прошле године. Вјетрови су већину сезонских тропских олуја и урагана одгурали далеко од наше обале", рекла је Лубченко и додала:

"Међутим, не можемо рачунати на срећу ове сезоне. Морамо бити спремни, поготово с овим лошим изгледима".

НОАА је објаснила да је кључни фактор због којег се очекује натпросјечна сезона урагана топла вода Атлантика.

Температура морске површине у подручјима гдје ће се олује вјеројатно формирати, виша је за два степена Целзијусова од просјечне температуре.

Атлантска сезона урагана почиње 1. јуна, а завршава 30. новембра.Оставите одговор