Сад имамо и рок за повратак човјека на Мјесец – 2025.

Астрономи упозоравају Насу и друге свемирске агенције да повратак људи на Мјесец мора услиједити прије 2025. године јер након тога слиједи јака соларна олуја, која може да угрози животе астронаута.

четвртак, мај 20, 2021 / 21:18

Сунце пролази кроз циклусе који обично трају 11 година и током којих се биљежи знатно повећање соларних активност, након чега слиједи период релативног мира.

Раније се сматрало да се највеће соларне олује јављају насумично и да нису повезане са тим циклусима, преноси портал "Њу сајентист".

Разлог за погрешну процјену био је недостатак података. За 150 година дневних геомагнетних мјерења утицаја соларних олуја на Земљино магнетно поље забиљежено је тек шест великих соларних олуја.

Али, технике статистичке анализе познате као "Монте Карло метод" сада су бациле ново свјетло на цијели проблем.

Анализе сугеришу да се екстремни временски догађаји у свемиру дешавају рано у парним соларним циклусима, те касно у непарним циклусима.

Сунце се тренутно налази у 25 циклусу, од почетка рачунања.

Узевши све у обзир, астрономи сматрају да ће услови у свемиру бити бољи у првој половини ове деценије.

Велика соларна олуја догодила се између мисија 16 и 17 програма "Аполо" 1972. године.

Та свемирска олуја могла је убити било којег астронаута који би се тад нашао у свемирској шетњи, а астронаутима унутар летјелице драстично би повећала ризик оболијевања од рака.

Резултати ових студија могли би се одразити на Насин програм "Артемис", којим се планира повратак човјека на Мјесец до 2024. године.Оставите одговор