Руски војни бродови "туристички" код Дутертеа

Одред ратних бродова Пацифичке флоте је у суботу стигао у главни град Филипина, Манилу, у незваничну посјету – саопштио је портпарол Пацифичке флоте капетан друге класе Николај Воскресенски:

понедељак, јун 11, 2018 / 12:38

"Одред се састоји од противподморничких бродова "Адмирал Трибуц" и "Адмирал Виноградов" и танкера средње величине "Печенга"."

У оквиру програма посјете, командант одреда капетан прве класе Олег Корољев ће се састати са представницима команде Ратне морнарице Филипина и учествоваће на брифингу за медије.

Филипински војници ће моћи да посјете руске бродове, јавља руска агенција Тас.

Занимљиво је да се овакво кретање војних бродова представља готово туристички, док у земљи домаћину, Филипинима, готово да ври због напетости која постоји са Кином. Иако је предсједник Дутерте, у западним медијима бојен најцрњим бојама, на власт у Филипинима доша као неко ко има намјеру да направи договор са Кином, ситуација је изузетно затегнута.

Кина има претензије на неке дијелове Јужног кинеског мора, и постоји спор са Филипинима, у којима ова острвска земља има упориште у међународном плану. Гомилање војних ресурса у том дијелу, многи тумаче као покушај да Кина изврши притисак, или чак и да војно интервенише и преузме спорна морска пространства.

Предсједник Филипина је, према ријечима министра спољних послова Алана Петера Кајетана, изјавио да ће Кина прећи црвену линију ако крене да без договора експлоатише природне ресурсе Јужнокинеског мора. Шта год да се деси, ми смо спремни за рат, рекао је Кајетано.

Филипине је крајем 19. вијека Шпанија уступила САД, и они су традиционално били њена интересна зона, геостратешки битна у опкољавању Кине са стране мора. Због важног положаја, ова острва су била поприште жестоких сукоба у Другом свјетском рату између Јапана и САД. Након рата, добијају независност, али амерички утицај је остао.

Доласком Дутертеа на власт, односи са САД су у кризи, тако да је занимљива ситуација у којој се Русија, са Кином у наводном стратешком партнерству на копну, појављује као одвраћајући фактор од кинеске пријетње ратом.Оставите одговор