Последња кап: У Француској блокирају рафинерије

Француски пољопривредници блокирали су данас нафтне рафинерије и складишта горива због плана компаније “Тотал” да користи палмино уље у свом постројењу за биогориво.

понедељак, јун 11, 2018 / 12:18

Из синдиката пољопривредника ФНСЕА саопштено је да је складиште горива у региону Марн на сјевероистоку Француске прво вечерас блокирано, пошто је стотињак пољопривредника поставило барикаде са тракторима и шљунком.

Предсједавајући ФНСЕА Кристијан Ламбер изјавио је да ће вечерас бити блокирано најмање пет локација.

Француске власти су прошлог мјесеца дале дозволу “Тоталу” да користе палмино уље у својој рафинерији биогорива “Мед” на југу Француске, што је изазвало негодовање пољопривредника који имају засаде биљака из којих се добија биогориво, попут уљане репице.

Организатори истичу да је циљ блокаде вршење притиска на власти да одустану од употребе палминог уља у “Меду” и да одговоре на друге забринутости пољопривредника попут увоза меса из Јужне Америке.

“Наша мета је држава”, рекао је Ламбер, наводећи да је одлука “Тотала” о палмином уљу била “посљедња кап”.

Палмино уље је јефтиније од уљане репице као извор за биодизел и француски пољопривредници наводе да им све чешћа примјена овог уља изазива додатне проблеме због високих пореза и стриктних еколошких регулатива у Француској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *