Русија осуђује корејске нуклеарне пробе

ЊУЈОРК/МОСКВА – Русија намјерава да подржи оштру резолуцију у Савјету безбедности УН о Северној Кореји, најавио је шеф руске мисије при УН Виталиј Чуркин по завршетку сусрета пет сталних чланица Савета безбједности и Јапана, након што је Пјонгјанг у протекла три дана извршио нуклеарну пробу и лансирао више ракета. Истовремено, Москва је изразила забринутост због […]

среда, мај 27, 2009 / 13:21

ЊУЈОРК/МОСКВА – Русија намјерава да подржи оштру резолуцију у Савјету безбедности УН о Северној Кореји, најавио је шеф руске мисије при УН Виталиј Чуркин по завршетку сусрета пет сталних чланица Савета безбједности и Јапана, након што је Пјонгјанг у протекла три дана извршио нуклеарну пробу и лансирао више ракета.

Истовремено, Москва је изразила забринутост због развоја ситуације на Корејском полуострву, додајући да се Русија нада да „рат нерава" и опасно балансирање на ивици неће прерасти у „врућ рат" у том дијелу свијета.

„Ситауција је забрињавајућа, напета", рекао је неименовани извор Министарства иностраних послова Русије агенцији Итар-Тас.

Исти извор је рекао да Москва очекује да друге земље неће подлећи искушењу да пођу „војним путем" и да је важно да се не упадне у нову спиралу трке у наоружању".

„Ми смо спремни да подржимо снажну резолуцију (у односу на ДНРК)", рекао је Чуркин у сједишту Свјетске организације у Њујорку.

Руски дипломата, чија земља предсједава СБ УН у мају, није међутим желио да каже да ли се разматра могућност увођења додатних санкција према Пјонгјангу.

„Разматрамо различита гледишта и многе варијанте приједлога, међутим, о њима је прерано да се говори", рекао је Чуркин, додајући да су чланице СБ УН „спремни да раде (над нацртом резолуције о ДНРК) интензивно, колико је могуће".

Руска агенција Интерфакс јавља, позивајући се на извор у руским безбједносним структурама, да се у Русији припремају превентивне мјере за случај да развој догађаја на Корејском полуострву измакне контроли".

Раније данас Пјонгјанг је саопштио, такође, да више не намјерава да се придржава споразума о примирју којим је окончан Корејски рат 1950-1953. године.

ДНРК је прекјуче званично саопштила да је спровела своју другу нуклеарну пробу, што је СБ УН једногласно осудио.Оставите одговор