Русија и Јапан почињу нуклеарну сарадњу

ТОКИО – Руски премијер Владимир Путин очекује да ће током његове посјете Јапану наредне седмице бити потписан споразум о нуклеарној сарадњи са том земљом. Путин je најавио да ће током тродневне посјете Јапану, која почиње сутра, представити листу пројеката економске сарадње и да ће бити потписано више билатерланих споразума, као и између приватних субјеката. Називајући […]

недеља, мај 10, 2009 / 13:58

ТОКИО – Руски премијер Владимир Путин очекује да ће током његове посјете Јапану наредне седмице бити потписан споразум о нуклеарној сарадњи са том земљом.

Путин je најавио да ће током тродневне посјете Јапану, која почиње сутра, представити листу пројеката економске сарадње и да ће бити потписано више билатерланих споразума, као и између приватних субјеката.

Називајући Јапан важним партнером у промовисању размјене модерних технологија, Путин је истакао да ће могући пројекти сарадње обухватити и аутомобилску индустрију, енергију, комуникације, аеро-космичку сарадњу, хемију и металургију.

У интервјуу за јапанске медије, Путин је истакао да је Москва спремна да разговара о дугогодишњем територијалном спору око групе некадашњих јапанских острва које су совјетске трупе заузеле на крају Другог свјетског рата.

Руски премијер није износио детаље у вези са острвима која су у Јапану позната као Сјеверне Територије, а у Русији као Јужни Курили.

"Ако желимо да ријешимо тако велики и тежак проблем морамо бити стрпљиви и обратити пажњу на заједничке интересе", рекао је Путин.

Русија је у вријеме док је Путин био предсједник од 2000. до 2008. године чврсто стајала на становишту о територијалном спору што је онемогућавало двије земље да потпишу послијератни мировни споразум.

Путин је најавио подршку руске Владе јапанским компанијама за изградњу фабрика аутомобилских дијелова на далеком истоку земље.

Он је потврдио да ће се градити, као што је и договорено, нафтовод који ће повезивати источни Сибир и пацифичку обалу руског далеког истока.

"Упркос економској кризи ове пројекте подржава федерални буџет и они неће бити поништени", закључио је Путин.

Јапан и Русија су у посљедњој фази преговора о споразуму за промовисање невојне употребе нуклеарних потенцијала, као што је електрична енергија.

Споразум ће омогућити Москви процес обогаћивања уранијума, а Јапану да извезе нуклеарну технологију у Русију, јавила је агенција Кјодо.Оставите одговор