Русеф: Рјешење за кризу у ЕУ је јачање привреде, а не штедња

Председница Бразила Дилма Русеф указала је у Бриселу на предности јужноамеричког метода за превазилажење економске кризе која погађа и еврозону. Она се заложила првенствено за поновно покретање привреде, умјесто за оштре мјере штедње за шта се опредјелила ЕУ. „Предузимање драстичних фискалних мјера изазваће додатне тешкоће и стагнацију. Покушај да се изађе из кризе без улагања […]

уторак, октобар 4, 2011 / 06:30

Председница Бразила Дилма Русеф указала је у Бриселу на предности јужноамеричког метода за превазилажење економске кризе која погађа и еврозону.

Она се заложила првенствено за поновно покретање привреде, умјесто за оштре мјере штедње за шта се опредјелила ЕУ.

„Предузимање драстичних фискалних мјера изазваће додатне тешкоће и стагнацију. Покушај да се изађе из кризе без улагања или стимулисања унутрашње потражње је тежак”, рекла је Русеф новинарима после састанка с премијером Белгије Ивом Летермом у Бриселу.

Дилма Русеф треба сутра да учествује на самиту ЕУ-Бразил.

„Наша искуства показују да екстремно оштро буџетско прилагођавање само поспешују стагнацију, доводи до пропуштања могућности за раст и повећавања незапослености”, указала је она.

Бразилска предјседница је истакла да су земље Латинске Америке успјеле да превазиђу кризу 1980-их година захваљујући поновном покретању привредне активности.

Бразилске власти недавно су указале да би велике земље у развоју могле да помогну Европи у кризи, а претпоставља се да би о тој теми могло да се разговара током сутрашњег самита.

Бразил је на четвртом месту земаља у које инвестира ЕУ, док су инвестиције Бразила у ЕУ шесте по величини. Бразил је ове године постао девети трговински партнер Уније.Оставите одговор