РС: Понестаће и шећера

БAЊA ЛУКA – Републици Српској ове године пријети несташица шећера, а од почетка године ова намирница поскупјела је за више од 60 фенинга, рекао је директор Бијељинске шећеране Бојан Мрђан и истакао да се до краја године очекује даљи раст цијена овог производа. Он је истакао да Бијељинска шећерана прерађује мале количине шећерне репе, те […]

уторак, март 8, 2011 / 06:12

БAЊA ЛУКA – Републици Српској ове године пријети несташица шећера, а од почетка године ова намирница поскупјела је за више од 60 фенинга, рекао је директор Бијељинске шећеране Бојан Мрђан и истакао да се до краја године очекује даљи раст цијена овог производа.

Он је истакао да Бијељинска шећерана прерађује мале количине шећерне репе, те да не може да подмири све потребе становништва Српске за овим производом.

"РС је потребно око 120 000 тона шећера годишње, а ми смо лани прерадили свега неколико тона шећерне репе". рекао је Мрђан за сутрашњи "Глас Српске" и додао да би се требало више пажње посветити производњи шећерне репе у Српској.

Према његовим ријечима, шећерана у Бијељини је 2010. године прерадила сву шећерну репу из БиХ, али је увозила и огромне количине из Хрватске и Србије.

Шеф Завода за индустријско биље у Пољопривредном институту РС Милан Ножинић рекао је да у РС нема ниједног произвођача шећерне репе и нагласио да произвођаче треба стимулисати да производе ову биљну културу, како би допринијели спасавању тржишта и ограничили даљи раст цијена шећера.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су од ове године предвиђени и већи подстицаји за производњу шећерне репе, те да ће износ за подстицаје бити одређен на основу запримљених захтјева пољопривредника.

Секретар Уније потрошача РС Драгован Петровић рекао је да се цијене шећера у РС крећу од 1,70 до 2,20 КМ по килограму, те да је цијена шећера у односу на почетак ове године виша за 60 фенинга.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ рекли су да је у јануару ове године у БиХ увезено више од седам тона шећера, чија вриједност износи десет милиона марака, те да се највише увозило из Бразила и Aргентине. У истом периоду БиХ је извезла пет тона шећера у Хрватску, Македонију и СAД.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор