РС: Лоша заштита од опасних хемикалија

Република Српска још нема потпуно задовољавајућу заштиту радника и пољопривредних произвођача од опасних хемикалија, а у наредном периоду потребно је радити на едукацији свих грађана и обавезивању послодаваца на обезбјеђивању добре заштитне опреме, поручено је на семинару "Опасне хемикалије и производи" у Бањој Луци. Руководилац у Сектору за фармацију Министарства здравља и социјалне заштите Радојка […]

петак, јун 3, 2011 / 13:20

Република Српска још нема потпуно задовољавајућу заштиту радника и пољопривредних произвођача од опасних хемикалија, а у наредном периоду потребно је радити на едукацији свих грађана и обавезивању послодаваца на обезбјеђивању добре заштитне опреме, поручено је на семинару "Опасне хемикалије и производи" у Бањој Луци.

Руководилац у Сектору за фармацију Министарства здравља и социјалне заштите Радојка Малбашић рекла је да увоз биоцида и пестицида у РС није велики, али да још није регистрован велики број биоцидних средстава која су прешла у ову законодавну област.

Она је додала да је законска регулатива у овој области од 2006. године у потпуности усклађена са стандардима ЕУ, а у дијеловима који се односе на контролу увоза постављени су ригорознији услови и високе казне.

"РС нема велику производњу индустријских хемикалија, али имамо јако пуно употребе и то у количинама које прелазе преко 1 000 тона на годишњем нивоу. Сада смо на едукацији правних лица, а циљ нам је да се врло брзо приближимо до сваког грађанина и искористимо средства информисања да их упозоримо на опасности", рекла је Малбашићева.

Према њеним ријечима, домаће законодавство у овој области, за разлику од ранијег законодавства у ЕУ, обухватило је и детерџенте као производе који задржавају опасна својства, а оно што недостаје су лабораторије које ће контролисати садржај производа.

Представник Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Синиша Митић рекао је да пољопривредни произвођачи све више прате нова сазнања у области пестицида, тако да се они све више правилно користе, док ризик настаје код вишеструке употребе пестицида и кад нема оправдане потребе за њима.

"РС прати ЕУ у смислу регулативе по Анексу 1, све активне материје које имају дозволу у ЕУ дозвољене су и у Српској и она није складиште за пестициде који су искључени из употребе у ЕУ", рекао је Митић.

Према његовим ријечима, РС годишње увози 1,3 милиона килограма пестицида што за њену укупну површину није велики увоз, због чега је потенцијална контаминација њеног простора далеко мања него у европским земљама.

Он је истакао потребу сталне едукације пољопривредних произвођача, афирмисање стручне службе и инспекцијског надзора, те евиденционе књиге о третирању пестицидима, коју је сваки произвођач дужан да води.

"Одређени пољопривредни произвођачи који су формирали удружења имају евиденционе књиге, али још нема јасне законске регулативе, па и инспекцијске надлежности која би произвођаче обавезала на вођење такве евиденције", рекао је Митић.

На данашњем семинару учествује око 130 учесника из цијеле РС, а организатор је Институт заштите, екологије и информатике Бањалука.Оставите одговор