РК "Боска": Двије плате су само кап у мору

БАЊА ЛУКА – Двије плате које је Влада Републике Српске уплатила Синдикату Робне куће "Боска" само су "кап у мору" и оне не могу покрити дуговања радника, рекла је предсједник Синдиката Робне кућа "Боска" Бранка Гостић. "Радници `Боске` имају велика дуговања, неплаћене рачуне за струју, воду, гријање и разне позајмице које су дизали да би […]

петак, јун 12, 2009 / 12:27

БАЊА ЛУКА – Двије плате које је Влада Републике Српске уплатила Синдикату Робне куће "Боска" само су "кап у мору" и оне не могу покрити дуговања радника, рекла је предсједник Синдиката Робне кућа "Боска" Бранка Гостић.

"Радници `Боске` имају велика дуговања, неплаћене рачуне за струју, воду, гријање и разне позајмице које су дизали да би преживјели", рекла је Гостићева, коментаришући јучерашњу одлуку Владе да Синдикату "Боске" уплати једнократну помоћ у износу од 204.000 КМ за исплату двије плате.

Она је навела да Синдикат тражи од Владе РС да и даље континуирано ради на рјешавању њихових проблема и да све буде ријешено у наредних седам дана како је и најавио министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

Гостићева је рекла да вјерује обећањима потпредсједника Владе РС Јасне Бркић и Антона Касиповића, те министру Глухаковићу да ће проблеми радника "Боске" бити ријешени у наредних седам дана, истакавши да они настављају са мирним протестима, али да је Робна кућа отворена и да њени радници раде.

Радници бањoлучке Робне кућа "Боска" окупили су се јуче у приземљу овог објекта као знак протеста због неиспуњених обећања о исплатама више плата.

Са протестног скупа упућено је и обавјештење премијеру РС Милораду Додику у којем се тражи да се одмах изврши исплата пет плата за ову годину, топли оброк, као и да се обезбиједи здравствено осигурање.

Влада РС јуче је донијела одлуку о додјели једнократне помоћи Синдикату Робне куће "Боска" у износу од 204.000 КМ за исплату двије плате.

У "Боски" је запслено 235 радника, који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накнада за превоз, нити доприноси за социјално и пензијско осигурање.

Конзорцијум "Делта- Зекстра" из Београда уплатио је крајем маја три милиона евра на име купопродајне цијене за пакет акција државног капитала АД "Боска" Бањалука, а према Уговору потписаном између Владе РС и овог београдског конзорцијума, 21. маја, у Бањoj Луци. Чека се окончање процедуре у Централном регистру хартија од вриједности да би купац могао ући у посјед Робне куће и испунити обавезе према радницима које је преузео потписивањем уговора о куповини.Оставите одговор