Рекордно висока радиоактивност у риби код Фукушиме

Рекордан ниво радиоактивности измјерен је у риби на пучини код јапанске обале недалеко од нуклеарне централе Фукушима, у којој се прошле године догодила хаварија, саопштила је компанија Токио електрик пауер (ТЕПКО). Риба бакалар уловљена је 1. августа, 20 километара од нуклеарне централе. Тестови су показали да садржи 25.800 бекерела цезијума по килограму, наводи ТЕПКО и […]

уторак, август 21, 2012 / 21:10

Рекордан ниво радиоактивности измјерен је у риби на пучини код јапанске обале недалеко од нуклеарне централе Фукушима, у којој се прошле године догодила хаварија, саопштила је компанија Токио електрик пауер (ТЕПКО).

Риба бакалар уловљена је 1. августа, 20 километара од нуклеарне централе. Тестови су показали да садржи 25.800 бекерела цезијума по килограму, наводи ТЕПКО и додаје да је то 258 пута више од границе коју је влада одредила као безбједну за исхрану.

Претходни рекорд радиоактивности, 18.700 бекерела цезијума по килограму, измјерен је на лососу на пучини недалеко од Фукушиме, наводи Национална агенција за риболов.

ТЕПКО оцјењује да се бакалар хранио у најрадиоактивнијим зонама и да су потребне додатне анализе рибе и њеног окружења ради утврђивања разлога толико високе радиоактивности.

Од јуна, рибари поново смију да лове различите врсте риба и медуза, али ван зоне од преко 50 километра од централе. У риби уловљеној ван тог периметра пронађене су веома мале количине радиоактивности.Оставите одговор