Реконструкција Краткофила

Први дан изборне кампање је први дан бањолучког филмског фестивала кратког метра. Пише: Жељко Свитлица Прије пар година је ,,бљеснуо" још један, који се звао БЛИФФ, али се угасио са својим појављивањем, брзо (или никад) заборављен. Нико никад није саопштио (ревизорске) детаље како и зашто се то десило. Четврти Краткофил почиње вечерас у 18. часова […]

петак, септембар 3, 2010 / 18:42

Први дан изборне кампање је први дан бањолучког филмског фестивала кратког метра.

Пише: Жељко Свитлица

Прије пар година је ,,бљеснуо" још један, који се звао БЛИФФ, али се угасио са својим појављивањем, брзо (или никад) заборављен. Нико никад није саопштио (ревизорске) детаље како и зашто се то десило.

Четврти Краткофил почиње вечерас у 18. часова на тврђави Кастел, приказивањем дугометражног филма ,,Довиђења како сте?", режисера Бориса Митића. Дугометражни филм је оно што је највећи новитет овогодишњег фестивала, а Реконструкција је његов радни назив.

С њом у вези краткофилци ове године уводе и ревију дугометражног филма, покушавајући, по сопственим ријечима, да се установе као прави филмски фестивал у овом граду и да одреде свој даљи пут. Дакле, Краткофил 2010 је постављање темеља за онај 2011. године. У складу са именом, иако нема везе с тим, али има са објашњењем које смо навели, фестивал ће трајати кратко-два дана.

Прво вече, након пројекције на Кастелу, у Народном позоришту Републике Српске, десиће се бањолучка премијера филма ,,Ја већ јесам све оно што желим да имам", Данета Комљена, Бањолучанина, на студијама у Београду. Комљен је остварио успјех о којем се прича, треће мјесто у Кану, у конкуренцији Синефондасион. Након тога слиједи дугометражни шпански филм ,,И ја такође", те журка на којој ће музику пуштати Маја Узелац, београдски диск-џокеј, а и сама режисер.

У склопу фестивала одржаће се Форум који ће се осврнути на проблематику финансирања филмова и оснивања центра за развој кинематографије у Републици Српској. Тема округлог стола је ситуација филмске индустрије и њених и на глобалном нивоу, под утицајем свјетске економске кризе и потребе да се одржи корак са новим технологијама, када мале средине требају да задрже ниво културног идентитета, али и да се прилагоде новим стандардима.

Циљ округлог стола ,,Кинематографија Републике Срспске", како кажу организатори, је да постави теоријске основе за будуће дјеловање филмских радника у РС, као и стварање јаче међусобне срадње, дефинисање тренутног стања, постављањем питања и давањем могућих одговора на теме актуелне у овој бранши.

Посјетиоци ће након округлог стола гледати избор из селекције Мотовун филм фестивала. Услиједиће кратки француски филм Логорама, добитник Оскара за кратки филм 2009. године, а онда ,,Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест Балкана’‘, филм Жељка Митровића. У главним ,,улогама" су Миљенко Јерговић и Марко Видојковић, људи од пера. Њих двојица путују друмовима некадашње Југославије и то, погађате, у Југу 45. Видојковић је и гост Краткофила.

Све побројано се дешава на тврђави, а онда се фестивал сели у НПРС, гдје га након још три филма, затвара бенд Електропионирке.

Пара нема, па има

,, У Бањој Луци ће данас и сутра бити одржан Четврти међународни фестивал кратког филма "Краткофил" за који је Влада Републике Српске издвојила 70.000 КМ" – тако почиње најава Краткофила у неким медијима, али данас почиње и предизборна кампања па се може рећи да је то разумљиво.

Буџет фестивала јесте 70.000 КМ, рекла је новинарима Зорана Вучковић, продуцент Краткофила, најављујући почетак фестивала на конференцији за новинаре раније ове недеље. Припремање овогодишњег фестивала је било доведено у питање због обавјештења о знатном умањењу буџетских средстава Града, те објаве Министарства просвјете и културе да средства за подршку програмима и пројектима из области филмске умјетности у буџету истог нису планирана

Креативно удружење ,,Лантерна" је због наведеног, било донијело одлуку о прављењу паузе због недостатака средстава. Но, Влада РС је у јулу мјесецу ипак донијела одлуку о суфинансирању пројекта 4. Међународног фестивала кратког филма, и у складу с тим се кренуло са припремама за реализацију. Због свега је 2010. година искоришћена за ,,креативну паузу", током које ће се радити на профилисању фестивала у фестивал кратког и дугометражног ауторког филма, задржавањем кратке форме у такмичарском дијелу фестивала и приказивањем панорамног дугог филма.

Очигледна је крхкост, културних пројеката пупут Краткофила у РС. Влада није, кажу организатори, навела зашто није било пара, па онда одједном јесте. Ово открива јавашлук и ,,ад хок" распоређивање средстава, без јасног плана чиме се у незавидну ситуацију доводе и пројекти који се финансирају, какви год били. Већ смо споменули изборе једном у тексту, можда помињању истих у описаној заврзлами, није мјесто.

Округли сто, који Краткофил организује, а који за једну од тема има управо наведено, ће можда дати неке одговоре. Мада се не зна ко ће бити учесници и да ли ће се појавити представници министарства. Тек, док се то не ријеши, било би вријеме да Краткофил радикалније размисли о визуелном идентитету. Да непрепознатљива латинична краткофилија, буде и кратког вијека, а све у складу са темом ,,малих средина и одржавања нивоа културног идентитета", што сами наводе као тему вриједну расправе.

Међународни фестивал кратког филма "Краткофил" настао је 2007. године и од тада је приказао на стотине кратких, играних, анимираних, документарних и експерименталних филмова са свих континената.

У сарадњи са многим значајним сличним фестивалима, бањолучкој публици је био понуђен веома квалитетан пресјек дешвања у свијету кратког филма, од највећих хитова до смјелих, авангардних и експерименталних радова.

Да не заборавимо госте фестивала, а то су, поред Марка Видојковића и Борис Митић, Лазар Стојановић, те легендарни Желимир Жилник.Оставите одговор