Ни страни плаћеници, ни домаћи издајници!

Сезона лова на фотеље је почела. Зато пазите на кога (и колико високо) пуцате. Намјерили смо практично доказати да Фронтал.РС, као убједљиво најчитанији и најутицајнији портал у политичкој стварности Републике Српске, озбиљно води рачуна о изборном процесу. Стога смо, и поред врло (али баш врло) ограничених ресурса и средстава која су нам на располагању, покренули […]

петак, септембар 3, 2010 / 17:42

Сезона лова на фотеље је почела. Зато пазите на кога (и колико високо) пуцате.

Намјерили смо практично доказати да Фронтал.РС, као убједљиво најчитанији и најутицајнији портал у политичкој стварности Републике Српске, озбиљно води рачуна о изборном процесу. Стога смо, и поред врло (али баш врло) ограничених ресурса и средстава која су нам на располагању, покренули и посебан модул као подпортал Фронтала –

Фронтал Избори

.

Учинили смо то да би омогућили што лакше и успјешније праћење свима који ће се за политичка кретања заинтересовати тек у овом финалном мјесецу пред изборе. Уједно на тај начин нећемо наше редовне посјетиоце загушивати садржајима огољено предизборне намјере, који ће сад бити изливани по чулима пореских обвезника у неслућеним количинама.

Ни по бабу, ни по бабама

Фронтал.РС уједно користи ову прилику да поручи свима, и злонамјернима и добронамјернима, да од овог тренутка заузима апсолутно неутралан став по питању политичке утакмице.

Непрестано смо са готово фолирантским поносом истицали да на рачун Фронтал.РС никада није уплаћена ни једна конвертибилна марка од неке политичке партије. Од данас то, на опште весеље у редакцији Фронтал.РС, више није случај. Што се рекламе тиче: колико пара – толико музике.

Прозивани смо и као корисници средстава уплаћених од стране ових или оних невладиних организација. То је, наравно, потпуна истина; али свим таквим организацијама (као што смо и ми сами) је уредно испоручена фактура или фискални рачун. Нико нама није дао донацију.

Шта је битно?

Најбитније је да нико није у стању пронаћи и промил промјене у уређивачкој политици, почев од 01.04.2009. године – па до данас. Нећемо бити ни страни плаћеници, ни домаћи издајници. Борићемо се за развој самопоуздања и оригиналности на домаћем терену, али нећемо допуштати да некажњено прође јавашлук и лоповлук, било да он долази из нашег "домаћинства" или "са стране".

То што су нам неки покушавали прикрпити етикету опозиционог гласила, говори само да ситуација у традиционалним медијима РС није баш ружичаста, и, уз пар часних изузетака, нагиње ка тоталитаристичком једноумљу. Прецизније речено – полтронском конформизму.

Не може нас се држати одговорнима за чињеницу да већина опозиције осјећа да је ускраћена за мјесто у традиционалним медијима, па стога своју шансу траже на све брже нарастајућем интернету, што наилази на очито оваплоћење код нас, као лидера у том медијском сегменту. Фронтал.РС не може и принципијелно неће утицати на писање коментатора, а поготово на број оних који јасно исказују своје политичко опредјељење. То је ствар страначке организације и у то се тек не намјеравамо мјешати.

Зато свим странкама упућујемо најозбиљније упозорење да не гаје илузије како ћемо долазити на сваку њихову посјету угроженој породици или предшколској установи. Уколико сматрате да су вам новинске агенције, медијске куће, па и ми сами – ненаклоњени; ви узмите ствар у своје руке. Онолико колико нам саопштења пошаљете, толико ћемо их и објавити.

Волонтери, помажите!

Ми, са овако ограниченим ресурсима и људством, већ пуцамо по шавовима да би задовољили основне потребе једног порала са посјетом какву има Фронтал.РС. Стога упућујемо јавни позив свима који су заинтересовани да помогну слободу мисли и њеног изражавања, а уједно да прођу курс из електронског новинарсва; да нам се јаве на редакцијску адресу ([email protected]).

Досадашња искуства говоре да већина студената или дипломаца журналистике (и сродних факултета) далеко више цијени прилику да се несметано изграђују, пекући занат у креативној и крајње либералној средини; него што је новац први императив. Наравно, након волонтерског периода остају само најбољи и најупорнији, те као и до сада постају хонорарни сарадници Фронтал.РС.

Фронтал.РС ће остати гласило наглашено независне уређивачке политике, односно и даље ћемо слиједити темељне постулате, због којих смо основани. Колико дуго ћемо успјети да опстајемо држећи се тог курса, зависи и од вас који нас симпатишете, а уједно знате да можете помоћи. Све креће од појединца, као што и лавина започиње обичном грудвом коју дјеца бацају једна на друге.

Као, уосталом, и избори сами.Оставите одговор

Ни страни плаћеници, ни домаћи издајници

Сезона лова на фотеље је почела. Зато пазите на кога (и колико високо) пуцате.

уторак, март 9, 2010 / 13:49

Сезона лова на фотеље је почела. Зато пазите на кога (и колико високо) пуцате. Continue reading "Ни страни плаћеници, ни домаћи издајници"Оставите одговор