Реформа правосуђа БиХ: Алкалај договара разговоре

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај разговарао је у Бриселу са директором за западни Балкан у Генералној дирекцији за проширење ЕУ Пјером Мирелом и извршним директором у Европској служби за спољне послове Мирославом Лајчаком "о опредјељењу ЕУ да након поништења одлуке о референдуму у Републици Српској започне дијалог о реформи сектора правосуђа". Први састанак у […]

среда, мај 18, 2011 / 13:31

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај разговарао је у Бриселу са директором за западни Балкан у Генералној дирекцији за проширење ЕУ Пјером Мирелом и извршним директором у Европској служби за спољне послове Мирославом Лајчаком "о опредјељењу ЕУ да након поништења одлуке о референдуму у Републици Српској започне дијалог о реформи сектора правосуђа".

Први састанак у оквиру дијалога планиран је за почетак јуна и у име Европске комисије ће га водити комесар Штефан Филе, саопштено је данас из Министарства иностраних послова БиХ.

Саговорници су јучерашњег састанка констатовали да дијалог представља стандардну процедуру у којој Европска комисија путем тзв. пре-скрининг процеса испитује усклађеност домаћег законодавства са европским правним наслијеђем, и даје своје обавезујуће препоруке о реформама које треба провести.

Указано је и на потребу брзог формирања органа власти на нивоу БиХ да би ова земља могла испунити услове за подношење апликације за чланство у ЕУ.

Алкалај је подржао увођење европских стандарда у сектор правосуђа у БиХ, те изразио задовољство чињеницом да је ЕУ дефинисала оствариве услове за подношење апликације БиХ за чланство у Европској унији.Оставите одговор