Медведев: Договор о ракетном штиту или нови хладни рат

На конференцији за новинаре у Сколкову, у близни Москве, руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је данас да ће Русија ‘убрзати развој свог нуклеарног потенцијала уколико не буде постигнут договор са Западом о противракетној одбрани”, додајући да би тај сценарио одвео свет у нови хладни рат. Руски предсједник је, како преноси АФП, упозорио да би Русија […]

среда, мај 18, 2011 / 13:55

На конференцији за новинаре у Сколкову, у близни Москве, руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је данас да ће Русија ‘убрзати развој свог нуклеарног потенцијала уколико не буде постигнут договор са Западом о противракетној одбрани”, додајући да би тај сценарио одвео свет у нови хладни рат.

Руски предсједник је, како преноси АФП, упозорио да би Русија могла да се повуче из Споразума о смањењу нуклеарног арсенала (СТАРТ), који је Медведев потписао заједно са предсједником САД Бараком Обамом и који је недавно ступио на снагу, уколико не буде постигнут договор о новом ракетном штиту на тлу Европе.

Он је новинарима рекао да ће одлука САД да настави са инсистирањем на ракетном штиту у Европи упркос противљењу Москве, натјерати Русију да „предузме одговарајуће мјере”, што она не би вољела.

„Надам се да ће на питања која смо поставили мом пријатељу предсједнику САД (Бараку) Обами он одговорити и да ћемо моћи да развијемо модел сарадње у ракетној одбрани. Ако га не развијемо, онда морамо да одговоримо, што не бисмо жељели, а ријеч је о убрзаном развоју нуклеарног наоружања”, рекао је Медведев.

Према његовим ријечима, био би то „веома лош сценарио који би нас одвео у еру хладног рата", рекао је Медведев, пренијели су руски медији.

За конференцију за новинаре руског предсједника, која се одржава у мјесту које се сматра руским иновационом центром, влада велико интересовање – акредитовано је преко 800 новинара, сниматеља и фоторепортера.

Ово је прва оваква конференција коју Медведев држи откако је на функцији предсједника државе.Оставите одговор