Референдум у Египту 19. марта

Египатски војни лидери одржаће референдум о уставним промјенама 19. марта, парламентарне изборе у јуну, а предсједничке шест недеља касније, изјавио је активиста Зијад ел Елаили, члан Коалиције револуционе омладине, након састанка са египатским вођством. Елаили је рекао да се са још 16 чланова Коалиције, заједничке платформе омладинских организација свих опозиционих политичких оријентација у Египту, састао […]

уторак, март 1, 2011 / 08:44

Египатски војни лидери одржаће референдум о уставним промјенама 19. марта, парламентарне изборе у јуну, а предсједничке шест недеља касније, изјавио је активиста Зијад ел Елаили, члан Коалиције револуционе омладине, након састанка са египатским вођством.

Елаили је рекао да се са још 16 чланова Коалиције, заједничке платформе омладинских организација свих опозиционих политичких оријентација у Египту, састао са три члана владајућег Врховног савјета оружаних снага који су им саопштили ове информације, јавио је Ројтерс.

"Савјет је рекао да је посвећен томе да цивилна влада буде установљена у року од шест мјесеци и одбио је да размотри продужење овог периода", рекао је Елаили.

Војни савјет, којем је Хосни Мубарак предао власт 11. фебруара, распустио је оба дома парламента и суспендовао устав, а убрзо након тога је саопштио да ће водити земљу шест мјесеци, односно док се не одрже парламентарни и предсједнички избори након увођења уставних промјена.

Бирачи за гласање неће морати да имају гласачке картице, већ ће им бити довољне личне карте, а изборе ће надгледати судство, што није био случај приликом последњих избора за вријеме Мубарака, наводи британска агенција.Оставите одговор