Редитељу Марку Белокију Златни лав за животно дjело

Италијанском редитељу Марку Белокију биће уручен Златни лав за животно дјело на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу, који се одржава од 31. августа до 10. септембра, пренио је АП. У саопштењу фестивала наведено је да је 71-годишњи Белокио један од највећих и најутицајнијих филмских ствараоца последњих деценија. Његов први филм „Песнице у џепу”, снимљен 1965. године, […]

понедељак, мај 9, 2011 / 07:36

Италијанском редитељу Марку Белокију биће уручен Златни лав за животно дјело на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу, који се одржава од 31. августа до 10. септембра, пренио је АП.

У саопштењу фестивала наведено је да је 71-годишњи Белокио један од највећих и најутицајнијих филмских ствараоца последњих деценија.

Његов први филм „Песнице у џепу”, снимљен 1965. године, учинио га је једном од водећих личности италијанске кинематографије.

Организатори фестивала подсјетили су да је свјетски успијех Белокијевог остварења „Побиједићемо” из 2009. потврдио његов положај као једног од тројице најуспјешнијих активних италијанских режисера, уз Бернарда Бертолучија и Ермана Олмија.

Исто признање су у последњих неколико година добили филмски ставралац из Хонг Конга Џон Ву и Џон Ласетер, који са студијом „Пиксар” стоји иза анимираних филмова као што су „Прича о играчкама” и „Немо”.Оставите одговор